Foreldre uten filter

Noen foreldre har ingen grenser for hva de legger ut på sosiale medier om sine håpefulle små. Dette kan slå tilbake på barna, viser en ny rapport fra Redd Barna.

Noen foreldre har ingen grenser for hva de legger ut på sosiale medier om sine håpefulle små. Dette kan slå tilbake på barna, viser en ny rapport fra Redd Barna.

Tekst: Elin Toft
Illustrasjoner: Inspiring Team, Shutterstock

Du har kanskje gjort det selv: Lagt ut et bilde på sosiale medier av verdens skjønneste unge. På stellebordet i bleie. Første skoledag med skjevt smil og ransel på ryggen. På stranda en fin sommerdag. 

Kan det være så farlig, da?

– Ja, sier Kaja Hegg, rådgiver på barns digitale hverdag i Redd Barna.
– Vi voksne må bli mye mer bevisste på hva vi legger ut, slik at vi ikke krenker eller skader barn.

Deler bilder hver dag

I løpet av ett år deler halvparten av norske foreldre bilder eller videoer av barnet sitt på sosiale medier som Instagram, Facebook eller Snapchat. De ivrigste deler bilder av barna sine hver eneste dag, året rundt!  

En norsk 12-åring har i snitt over tusen bilder av seg selv på sosiale medier – bilder som er lagt ut av foreldrene. De gjør det i beste mening, men det kan få følger som de ikke har tenkt over. 

Når vi spør Kaja Hegg om hva som har opprørt henne mest, lander hun på dette:

– Foreldre som deler veldig privat informasjon om barna. For eksempel så jeg et bilde av et barn som ennå ikke hadde våknet opp etter en operasjon. Slike poster er veldig invaderende og respektløse, selv om det der og da føles riktig. 

Forstår du gleden som foreldre og besteforeldre har av å legge ut bilder av sine skjønne barn?

– Ja, det forstår jeg veldig godt! Og for all del; barna vi har snakket med synes selv det er helt innafor og hyggelig med bilder fra en skoleavslutning, konfirmasjon, fotballturnering eller en juleferie. Men vi må ta inn over oss at når vi stadig legger igjen spor etter barna på sosiale medier, blir summen til slutt stor. Barna får et digitalt fotavtrykk lenge før de selv har begynt å bruke internett. Dette kan påvirke dem negativt, sier Hegg.

Er redd for å skamme seg

Det er først nå i dag at barn og unge selv kan fortelle hva de synes om foreldrenes posting. Dagens 18-åringer er de første barna som er blitt «utsatt» for foreldrenes posting av bilder og videoer fra de var små.

Redd Barna har i rapporten «Foreldre uten filter» snakket med 38 ungdommer om bildedeling for å få deres syn på saken. Og hva forteller de?

De er slett ikke totalt avvisende til at foreldre og besteforeldre deler på nett. Men om det er greit eller ikke, avhenger av flere forhold, sier ungdommene.

Har foreldre eller /besteforeldre spurt først om det er ok å legge ut et bilde eller en video? I så fall er det greit. Er bildene tatt i en sårbar eller intim situasjon? Ikke greit. Kan bildene bare ses av en liten gruppe, for eksempel bare familien? Greit. Er det bare snakk om et bilde i ny og ne? Greit. Skal bildene brukes kommersielt? Ikke greit!

Samtidig forteller både ung.no og veiledningstjenesten Slettmeg.no at de stadig blir kontaktet av barn som ønsker hjelp med å få slettet poster om dem som foreldre har delt på nett.

Barn og unge er først og fremst opptatt av hvordan venner og folk de kjenner oppfatter det som foreldrene har lagt ut om dem. De er redde for at foreldrene legger ut noe som er pinlig for dem eller som de skammer seg over. 

Men foreldrenes deling på nett handler også om noe langt alvorligere enn hva barna tenker her og nå: utlevering og eksponering av privat og sensitiv informasjon om barn. 

Innsamling av persondata

Den uskyldige delingen av bilder på sosiale medier og bruk av nyttige apper fører med seg noe som  slett ikke er så uskyldig likevel, men tvert imot ganske skremmende: teknologiselskaper sitter etter hvert på enorme mengder data om hvert enkelt barn, uten at barna selv har noe de skulle sagt. 

For nissen følger med på lasset. Innsamlingen av persondata er massiv. Og det skjer ikke bare gjennom sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Foreldrene legger etter seg (og dermed også etter barnet) en underskog av digitale spor gjennom for eksempel helseapper og digitale diskusjonsfora om foreldreskap og oppvekst. 

– Det er mange åpne foreldregrupper i sosiale medier, særlig på Facebook, der foreldre lufter tanker og råd om alt fra lommepenger, husregler og regulering av skjermtid til mobbing, skolevegring og sosiale utfordringer.  Her kan også barns diagnoser, bekymringer for atferd, problemer med samværsordninger og rusbruk deles under fullt navn, sier Kaja Hegg. 

Dette bekymrer Redd Barnas ekspert:

– Ulike helse- og foreldreapper kan registrere alt fra barnets fysiske mål og søvnmønstre til kaloriinntak, dotrening og legebesøk. Det finnes også en rekke populære lærings-, spillapper og sosiale medier som ber om tilgang til kamera, mikrofon, bildebibliotek, posisjon, kontakter osv. Det er i dag ingen oversikt over hva som samles inn av informasjon om barna, eller hvem som gjør det.

Ønsker ikke forbud

Vi bør være langt mer opptatt av hvordan denne informasjonen kan bli brukt og misbrukt av andre, mener Hegg. 

– Informasjon om barn som kanskje er sårbare en periode i livet, kan misbrukes av folk med dårlige hensikter. Kunstig intelligens som kan manipulere bilder og videoer. For eksempel kan et uskyldig barnebilde manipuleres og seksualiseres. Legger du ut et bilde på sosiale medier har du ingen kontroll på hvem som kan få tak i informasjonen og i verste fall misbruke den, forteller Hegg. 

Vil Redd Barna ha et forbud mot deling av bilder og sensitiv informasjon av barn på nett?

– Vi ønsker først og fremst at folk får en større bevissthet rundt det å dele åpent bilder og info.  Spør deg selv før du deler: Er det så smart? Er det viktig, og er det nødvendig? Ikke minst: hver gang du deler et bilde eller informasjon om barnet; spør deg selv om det faktisk er til barnets beste.

Hva er din anbefaling til dem som ønsker å dele?

– Spør barna om de synes bildet er fint! Og hør på hva de sier. Respekter dem hvis de sier nei til deling. Er barna for små til å spørres: vær selektiv med hvem du deler med. Del heller med noen få nære venner og familie. Du trenger ikke dele åpent med 800 bekjente på Facebook.

Les våre tips til deling av bilder av barn

Foto: Luca Kleve-Ruud

Foto: Luca Kleve-Ruud

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!