I Malawi tester Redd Barna nå ut en app utviklet av Yr og Meteorologisk institutt, som vil gi bønder og andre sårbare grupper i landet tilgang til tidlig varsling av farlig vær.

– Samarbeidet med Redd Barna har vært uvurderlig for oss når vi har jobbet med å forstå behovene til de framtidige brukerne av appen, sier Vegard Bønes i Meteorologisk institutt.

Appen, som i praksis fungerer på samme måte som Yr-appen i Norge, er foreløpig testet i to regioner i Malawi. Den skal utvikles videre på lokale språk og med ikoner og illustrasjoner som kan erstatte tekst, slik at brukervennligheten blir bedre.

Redd Barna har søkt om støtte fra Norad for å jobbe videre med prosjekter knyttet til værvarsling i Malawi og Somalia, to land som begge er hardt rammet av klimakrisen.

Oversvømte hus med stråtak og metalltak i Malawi.

Målet er å unngå katastrofer som flommen i Libya i 2023, der lokalbefolkningen ikke ble varslet – til tross for at værstasjonene satt på informasjon om at det ville komme ekstreme nedbørsmengder. Det er antatt at 20.000 mennesker døde i den fryktelige flommen.