Det finnes mange måter å bidra til å hjelpe barn over hele verden. Kunstner Erik Skaret valgte å auksjonere bort alle bildene sine.

Jeg er blitt flinkere til å være til stede i livet etter at jeg fikk kreft, sier Erik Skaret. Billedkunstneren og forfatteren selger nå en rekke av sine bilder til inntekt for Redd Barna.

Tekst: Elin Toft
Foto: Paul Sigve Amundsen
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

I 2011 fikk Erik Skaret en skremmende beskjed. Den daværende professoren i odontologi, spesialist på blant annet tannlegeskrekk og fobier, hadde aggressiv prostatakreft. Han ble operert, men fikk en usikker prognose.

– En natt da jeg lå våken og ikke fikk sove, slo plutselig en tanke ned i meg: Jeg vil bruke den tiden jeg har igjen til noe annet enn å være professor og jobbe hele tiden. Like etterpå sa jeg opp stillingen.
- Erik Skaret

Han hadde i mange år malt bilder på fritiden. Nå gikk han over til å lage grafiske verk.

– Og så skjedde det fantastiske at jeg ikke fikk spredning, men ble frisk. Jeg fikk en kjempegave, og har nå holdt på med bildekunst på heltid i 12 år.
- Erik Skaret

Glad i barn

Andre helgen i mai stiller Skaret ut en stor del av sin kunstneriske produksjon, både malerier og grafiske trykk, på kultursenteret Aur prestegård i Aurskog.

Mange av bildene ble opprinnelig laget som illustrasjoner til boka «Trær som hvisker» i 2021. Dette er en samling av noveller og prosastykker, der forfatteren blant annet er på leting etter de glemte øyeblikkene i barndommen.

Erik Skaret forteller at han bestandig har vært glad i barn. Selv vokste han opp på et gårdsbruk der det ikke var barn i nabolaget.

– Kanskje ga det meg en følsomhet som gjorde at jeg lett fikk kontakt med sårbare barn. Dette kunne jeg bruke de årene jeg arbeidet som skoletannlege, der jeg ofte hadde små pasienter som var redd for tannlegen. I tillegg har jeg kanskje et talent for å leke med barn, humrer han.

For noen år siden hadde Skaret en spesiell opplevelse med et lite bonus-barnebarn. Hendelsen ga støtet til boka «Trær som hvisker».

Opplevelse ble bok

– Jeg gikk ut i hagen med denne lille halvt år gamle gutten, som sitret av begeistring, på armen. Plutselig skjønte jeg at han var helt til stede i øyeblikket, hørte på trærne og vinden og så fugler som fløy over oss. Det ble en sterk opplevelse. Samme kveld begynte jeg å skrive på boka som handlet mye om tilstedeværelse i øyeblikket.
- Erik Skaret

Mange av bildene Erik Skaret stiller ut på Aur prestegård i Aurskog, er laget som illustrasjoner til denne boka. Men det er også mange andre bilder blant de 54 kunstverkene som skal auksjoneres bort.

Skaret har bestemt seg for at inntektene fra salget skal gå til Redd Barna.

– Vi lever i en vanskelig tid. Jeg sliter med å se på TV alle barna som lider. Tilknytningen til det lille barnebarnet er blitt så sterk at jeg kjenner at jeg kunne gjøre hva som helst for å beskytte ham. Men jeg ønsker også å gjøre noe for andre barn – barn som har det vanskelig.
- Erik Skaret

Aktivt kultursenter

– Jeg vil at barn skal få pengene fra salget. Og da vil jeg at Redd Barna, som har oversikt og vet hvor behovet er størst, skal overta midlene. Det kjennes så bra! Selv har jeg fått mye igjen for alle de timene jeg har sittet foran lerretene – det er belønning god nok for meg. Jeg er opptatt av at pengene går til en god sak.
- Erik Skaret

Utstillingen er lørdag 13. mai, mens auksjonen skjer søndag 14. mai klokka 12. Om været er fint, holdes auksjonen utendørs i nydelige omgivelser.

Skaret håper mange møter opp og at bildene vil gå langt over minsteprisen som er satt.

– Hvis folk liker et bilde, vil de strekke seg langt. Og så går jo pengene til Redd Barna – det tror jeg er en ekstra motivasjon.

Har du også lyst til å samle inn penger til Redd Barna og motta en gratis basarpakke?

Det finnes mange måter å samle inn penger til Redd Barna. Her er noen eksempler:

Lag kafé

Bak kaker eller lag vafler, bland saft og lag en hyggelig kafé. Ute på gata, i en park eller i en hage. Eller hjemme hos deg selv med inviterte gjester.

Pant flasker

Legg lapper i postkassene i nabolaget om at du henter en konkret ettermiddag. Ta vare på miljøet og støtt Redd Barna samtidig!

Tilby hagearbeid

Gjør en jobb i hagen for noen. Du kan rake, klippe gress, plukke epler eller luke. Rydd i garasje, på loft eller i kjeller.

Hold konsert

Det kan være alt fra karaoke i stua til en liten opptreden. Eller hva med å være gatemusikant?

Lag løp

Arranger et løp med startavgift og få noen til å sponse antall runder dere klarer å løpe.

Lag natursti

Du kan lage poster med oppgaver som henges opp i naturen. På Redd Barnas nettsider finner du 10 poster til en Rettighetssti.

Arranger

filmkveld, spørrekonkurranse eller quiz-kveld hjemme. Pop popcorn og selg billetter til inntekt for Redd Barna.

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!


Pengene kommer fram!

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene