Fire millioner barn har blitt tvunget ut på flukt på grunn av krigen i Sudan. Mange av dem er akutt underernært, og landet står nå på randen av en enorm sultkatastrofe.
Tekst: Jens Marius Sæther | Foto: Redd Barna
– Både jeg og mannen min hadde gode jobber og sønnen vår var lykkelig på skolen, men så endret alt seg over natta. Livet vårt i Khartoum ble ødelagt.
For litt over et år siden jobbet tobarnsmoren Amira (37) som sykepleier på et sykehus i Khartoum. Da de voldsomme kampene mellom hæren i Sudan (SAF) og de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (RSF) brøt ut i april i fjor, måtte hun gjemme seg i kjelleren på sykehuset i tre dager før hun kunne dra hjem.
Hovedstaden i Sudan ble raskt forvandlet til en krigssone med bombefly i lufta og tungt bevæpnede styrker i gatene som kjempet mot hverandre i tett befolkede boligstrøk. For Amira og sivilbefolkningen var det ikke trygt å bevege seg noe sted. Sykehus, fabrikker, banker, kirker, butikker og lagerbygninger med nødhjelp ble plyndret og stengt.
– Da kampene begynte, hadde vi ikke noe valg. Vi måtte dra, sier Amira.
I mars i år kom hun og familien seg over til nabolandet Sør-Sudan, der de oppholder seg i en leir for nyankomne flyktninger. I denne leiren er Redd Barna til stede og driver hjelpearbeid. Hver eneste dag kommer det rundt 1000 flyktninger til dette området, og de har lite eller ingenting med seg.
– Vi har forlatt alt og mistet alt, sier Amira.
Kampene i Khartoum ble utløst av en maktkamp mellom landets hærsjef og lederen for RFS-militsen. Den blodige konflikten mellom hæren og de paramilitære styrkene spredte seg raskt til andre regioner av landet – med katastrofale følger for barn og sivilbefolkningen.
15 000 mennesker er rapportert drept, men antagelig er dødstallet mye høyere. 50 prosent av alle drepte og skadde som er registrert, involverer barn i Darfur.
Til nå har kampene og krisen i Sudan ført til at 8,6 millioner mennesker, deriblant 4 millioner barn, har flyktet fra sine hjem. Ingen land i verden har i dag flere internt fordrevne enn Sudan.
Redd Barna driver hjelpearbeid i 12 av Sudans 18 stater. Mange av de ansatte har selv måttet flykte fra kampene, forteller Henrik Stabell, som er regionleder for Afrika i Redd Barna.
– Mange av dem som fortsatt jobber inne i Sudan, har flyttet sine familier ut av landet. De har mistet sine hjem og mange eiendeler. De kommer ikke hjem til sine barn og familien etter arbeidstid, og skal respondere på en krise i sitt eget hjemland. Selv om situasjonen kan virke håpløs, så gjør våre kolleger det de kan for sitt folk, og for en bedre framtid for barna, sier Stabell.
Mer enn 80 prosent av sykehusene i Sudan er ute av drift, og helsevesenet har nærmest kollapset. Mange dør nå av sykdommer som normalt er enkle å behandle. Det er også prekær mangel på mat og rent drikkevann. Sudan sto allerede i en humanitær krise da krigen brøt ut i april i fjor.
På grunn av de voldsomme kampene det siste året, har det ikke vært mulig for mange av bøndene å passe på avlingene sine, noe som har forverret matsituasjonen kraftig. Prisene på mat har også skutt voldsomt i været, og beregninger viser at bare fem prosent av befolkningen har råd til å kjøpe seg ett måltid om dagen.
Nesten fire millioner barn lider av akutt underernæring, og lederen for FNs matvareprogram uttalte nylig at krigen i Sudan kan utløse verdens verste sultkatastrofe. Fra Zamzam-leiren i Nord-Darfur har det blitt rapportert at det dør et barn annenhver time, og det anslås nå at mer enn 220.000 barn vil dø de neste månedene om de ikke får hjelp.
Redd Barna jobber på spreng med å få inn hjelp. Vi samarbeider med 25 lokale partnere, støtter helsevesenet, hjelper underernærte barn og driver mobile helseklinikker i flyktningleirene.
Redd Barna har også mange hjelpetilbud for flyktningene som har kommet seg over til nabolandene Egypt og Sør-Sudan.
– Vi hører hjerteskjærende historier fra både voksne og barn som har flyktet fra Sudan. Noen barn har sett sine egne foreldre bli drept. Redd Barna gir disse barna psykososial støtte, og vi jobber også med å finne familiemedlemmer som barn kan gjenforenes med når de har mistet eller kommet bort fra sine foreldre, sier Stabell.
Monica (25) er en av dem som nå utfører dette arbeidet for Redd Barna i Sør-Sudan. Hun bodde selv i Khartoum da krigen brøt ut. Sammen med familien la hun ut på en livsfarlig reise, som har satt dype spor. Under flukten ble de angrepet av væpnede menn.
– En soldat tok meg nesten som kone. Han tvang familien min til å gi fra seg telefoner og alt de eide for å sette meg fri. Det var veldig skremmende.
Etter fire dager døde bestemoren hennes. Moren til Monica måtte forlate gruppen for å begrave bestemoren.
– Det var det verste øyeblikket under reisen, sier Monica.
Siden august har hun jobbet for Redd Barna i en transittleir i Sør-Sudan.
– Det gjør vondt å se barna som kommer hit uten noen familie, men jeg glad for å være en del av teamet til Redd Barna som jobber med å gjenforene dem med sine familier og få dem til å le og leke, sier 25-åringen.
Utenfor et telt i leiren sitter Ahmed sammen med barna sine Hassan (6) og Fikira (3). Familien valgte å bli i Khartoum da kampene brøt ut i fjor. De håpet konflikten raskt skulle løse seg, men det ble bare verre og verre. Ahmed forteller at datteren Fikira ble vitne til at hus i nabolaget ble rammet av voldsomme eksplosjoner.
– Fikira fikk panikk og kunne ikke puste ordentlig i flere timer.
De dro til mange sykehus, men det var ikke hjelp å få. Familien så nå ingen annen utvei enn å flykte vekk. I leiren i Sør-Sudan er de trygge, men livet er vanskelig. Hassan på seks år gråter mye og spør stadig når de kan reise hjem til Sudan. Han savner både skolen og læreren sin. Faren Ahmed håper bare at krigen skal ta slutt, så de kan returnere hjem.
Redd Barna mener det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å få slutt på kamphandlingene i Sudan og få på plass en fredsavtale.
– Folket i Sudan fikk tent et håp etter revolusjonen i 2019. Nå trenger de fred og stabilitet. For Redd Barna er beskyttelse av barn den absolutt største prioriteten. Ingen barn skal våkne om morgenen og frykte for sin egen sikkerhet, eller når de neste gang får litt mat, sier Stabell i Redd Barna.
15. april i fjor brøt det ut voldsomme kamper mellom hæren i Sudan (SAF) og de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (RSF).
8,6 millioner mennesker, deriblant fire millioner barn, er fordrevet.
Mer enn 10 millioner barn har det siste året levd i en krigssone og oppholdt seg mindre enn fem kilometer fra kampene med bombing, skuddvekslinger og vold.
Rundt 25 millioner mennesker, deriblant 14 millioner barn, trenger nå humanitær bistand.
Mer enn 2,9 millioner barn i Sudan lider av akutt underernæring.
Ifølge Unicef er det nå 19 millioner barn i Sudan som ikke får gått på skole på grunn av konflikten.
1,9 millioner mennesker har flyktet ut av landet.
Redd Barna har vært i Sudan siden 1983.
I fjor ga vi humanitær hjelp til 1,4 millioner mennesker, deriblant nesten én million barn. Så langt i år har mer enn 300 000 mennesker fått kritisk hjelp og støtte av Redd Barna.
Vi driver mobile helseklinikker i flyktningleire og gir ernæringstilskudd til underernærte barn.
Redd Barna har etablert tre behandlingssentre der vi hjelper barn og familier som rammes av sykdomsutbrudd som kolera.
I mars og februar fikk vi inn 200 tonn med medisinsk utstyr og 60 tonn med ernæring.
Redd Barna deler ut kontantstøtte til familier slik at de kan kjøpe seg mat, medisiner og andre nødvendige varer de trenger for å overleve.
Vi har etablert en rekke trygge områder der barn kan delta på aktiviteter og få hjelp til å bearbeide alt det vonde de har opplevd.
Redd Barna har også egne læringsprogrammer for barn, slik at de får muligheten til å lære når de ikke kan gå på skole.