PÅ PLASS I KONGO

Klimaendringer, pandemi og matmangel har bidratt til at DR Kongo nå står overfor en av verdens verste humanitære katastrofer. Som alltid er det barna som betaler den høyeste prisen.

Tekst: Bernt Dillum
Foto: Redd Barna
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Midt i Afrika finner du Den demokratiske republikken (DR) Kongo. Landet er kontinentets nest største land, og har over 100 millioner innbyggere fra mer enn 200 afrikanske stammer. 

DR Kongo har vært herjet av krig siden midten av 1990-tallet og preges fortsatt av krig og konflikt.

Med hjelp fra støttespillere som deg, har Redd Barna vært på plass i DR Kongo siden 1994 for å redde barns liv.

Marie (10) og lillebror Antho (1) bor sammen med tanten etter at moren døde og faren forlot dem. Landsbyen er preget av matmangel, noe som har ført til at Antho lider av underernæring.

Gjennom Redd Barnas helsesenter får han nå oppfølging og behandling med Plumpy Nut, en næringsrik peanøttpasta som sørger for at underernærte barn raskt går opp i vekt.  

Nyfødte og småbarn er ekstra utsatt for meslinger. Potensielle komplikasjoner kan være lungebetennelse, dehydrering, hevelse i hjernen og livslange funksjonsnedsettelser som permanent hjerneskade, blindhet eller hørselstap.

Redd Barnas mobile helseklinikker drar fra landsby til landsby for at barn skal få livreddende vaksiner. 

Jessica er en av landsbyens helter. Gjennom Redd Barnas program, har hun fått opplæring i hvordan hun kan gi lokalsamfunnet informasjon om helserelaterte emner, og hvordan de kan hindre spredning av vannbårne sykdommer.

Hver morgen drar Jessica ut for å snakke med befolkningen om viktigheten av rent vann, og hjelper dem med å rense vannet de tar med seg hjem. 

Bare 12 år gammel ble Junior rekruttert som barnesoldat. Etter at han slapp fri fra den militære gruppen, har han slitt med sterke traumer.

Med bidrag fra støttespillere som deg, får han nå hjelp hos en av Redd Barnas lokale samarbeidspartnere til å bearbeide alt det vonde han har vært gjennom.

Da huset brant ned etter et vulkanutbrudd, ble Josephine og barna hjemløse. I den nye landsbyen er det vanskelig å få jobb, og Josephine må inn til byen hver dag for å ta strøjobber. Det er vanskelig å skaffe nok mat til familien, så sønnen Messi (14) har sluttet på skolen for å passe på søsknene når mamma er borte lange dager på jobb.

De få stundene Messi har fri, bruker han i det barnevennlige området som Redd Barna har opprettet i landsbyen. Der får han muligheten til leke og lære sammen med andre barn. 

I et av Redd Barnas distribusjonssentre gjør personalet klar nye forsyninger som skal ut til sårbare barn og familier. Med din støtte kommer hjelpen fram til de som trenger det aller mest.

TUSEN TAKK FOR AT DU STØTTER VÅRT ARBEID. SAMMEN REDDER VI BARNS LIV.

Sammen redder vi barn!


Pengene kommer fram!

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene