Krisen i Sudan: Millioner av barn lider

Lørdag 15. april brøt det ut voldsomme kamper mellom hæren i Sudan (SAF) og de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (RSF).

Foto: Omer Sharfy, Redd Barna

Hovedstaden Khartoum ble raskt forvandlet til en krigssone med bombefly i lufta og tungt bevæpnede styrker i gatene.

Foto: Abdulaziz Mohammed, Unsplash

Kampene i Khartoum har pågått i tett befolkede områder.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

Tusenvis av livredde barn og voksne har vært innesperret i infernoet.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

Det blodige dramaet som utspiller seg i Afrikas tredje største land, skyldes en maktkamp mellom landets hærsjef Abdel Fattah al-Burhan og lederen for RSF-militsen, Mohamed Hamdan Dagalo.

Hæren og RSF har kjempet mot hverandre flere steder i Sudan – med katastrofale følger. I både Vest-Darfur og Khartoum har helsevesenet nærmest kollapset, og mangelen på vann, mat og medisiner beskrives som prekær mange steder.  

Flere avtaler om våpenhvile mellom partene har blitt inngått, men kamphandlingene har ikke tatt slutt.

Foto: NTB/AFP

De blodige kampene i Sudan kan få katastrofale følger for millioner av barn.

Tekst: Jens Marius Sæther | Foto: Redd Barna, NTB, AFP | Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Flere hundre barn og sivile er drept, og mange tusen er skadet etter at de voldsomme kampene brøt ut.

Nesten to million mennesker har blitt tvunget til å forlate sine hjem. De fleste er nå internt fordrevet i Sudan, men flere hundre tusen har også flyktet over til nabolandene Egypt, Sør-Sudan, Chad, Den sentralafrikanske republikk og Etiopia.

Foto: Ahmed Kodouda, Redd Barna

Foto: Ahmed Kodouda, Redd Barna

Den voldelige konflikten kom på et verst tenkelig tidspunkt. Sudan sto allerede i en dyp krise som følge av naturkatastrofer knyttet til klimaendringene, sykdomsutbrudd, politisk uro og økonomiske vanskeligheter.

Før de voldsomme kampene brøt ut, trengte 16 millioner mennesker humanitær bistand og over en halv million barn led av alvorlig underernæring.

Foto: Sacha Myers, Redd Barna

Nå forverres ernæringskrisen, og ifølge FN vil så mange som 24,7 millioner mennesker ha behov for nødhjelp.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

I Khartoum er over 80 prosent av helseinstitusjonene helt eller delvis ute av drift. Millioner av mennesker står derfor uten noe helsetilbud, og de minste barna står i fare for ikke å få livsviktige vaksiner og medisiner. 

Foto: Emadudin Mohammed, Redd Barna

Butikker, banker og annen viktig infrastruktur er plyndret og ødelagt. En fabrikk i hovedstaden som produserte mat for barn som lider av de farligste formene for underernæring, ble brent ned.

I tillegg har prisene på mat og andre nødvendige varer skutt voldsomt i været, noe som gjør situasjonen enda verre for alle som hadde lite fra før.

 

Hjelpeorganisasjonene har ikke kunnet jobbe i Khartoum og Vest-Darfur så lenge kampene har pågått, men Redd Barna har vært til stede i de fleste av landets 12 regioner og fortsatt sitt arbeid under konflikten.

Foto: Emadudin Mohammed, Redd Barna

Redd Barna planlegger å oppskalere hjelpearbeidet så raskt som mulig, og det jobbes også for at programmene innenfor helse, ernæring, beskyttelse og utdanning skal utvides.

Foto: Katharina von Schroeder, Redd Barna

Etter at kampene brøt ut i april, har Redd Barna opprettet et senter rundt åtte mil utenfor Khartoum der barn og familier som har flyktet fra sine hjem, får støtte og hjelp. Redd Barna har også bistått flyktningene som har kommet seg over til Egypt og Sør-Sudan.

Foto: Redd Barna