Krisen i Sudan: Millioner av barn lider

Lørdag 15. april brøt det ut voldsomme kamper mellom hæren i Sudan (SAF) og de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (RSF).

Foto: Omer Sharfy, Redd Barna

Hovedstaden Khartoum ble raskt forvandlet til en krigssone med bombefly i lufta og tungt bevæpnede styrker i gatene.

Foto: Abdulaziz Mohammed, Unsplash

Kampene i Khartoum har pågått i tett befolkede områder.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

Tusenvis av livredde barn og voksne har vært innesperret i infernoet i over en måned.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

Det blodige dramaet som utspiller seg i Afrikas tredje største land, skyldes en maktkamp mellom landets hærsjef Abdel Fattah al-Burhan og lederen for RSF-militsen, Mohamed Hamdan Dagalo.

Hæren og RSF har kjempet mot hverandre flere steder i Sudan – med katastrofale følger. I både Vest-Darfur og Khartoum har helsevesenet nærmest kollapset, og mangelen på vann, mat og medisiner beskrives som prekær mange steder.  

En avtale om våpenhvile mellom partene ble nylig forhandlet fram av Saudi-Arabia og USA, men den har ikke ført til stans i kamphandlingene. 

Foto: NTB/AFP

De blodige kampene i Sudan kan få katastrofale følger for millioner av barn.

Tekst: Jens Marius Sæther | Foto: Redd Barna, NTB, AFP | Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Så langt er det bekreftet at nesten 900 sivile er drept, deriblant 190 barn. Mer enn 5 500 er skadet, men sannsynligvis er både dødstallene og antallet skadde mye høyere.

Over én million mennesker, inkludert minst 450 000 barn, har den siste måneden blitt tvunget til å forlate sine hjem. De fleste er nå internt fordrevet i Sudan, men flere hundre tusen har også flyktet over til nabolandene Egypt, Sør-Sudan, Chad, Den sentralafrikanske republikk og Etiopia.

Foto: Ahmed Kodouda, Redd Barna

Foto: Ahmed Kodouda, Redd Barna

Den voldelige konflikten kom på et verst tenkelig tidspunkt. Sudan sto allerede i en dyp krise som følge av naturkatastrofer knyttet til klimaendringene, sykdomsutbrudd, politisk uro og økonomiske vanskeligheter.

Før de voldsomme kampene brøt ut, trengte 16 millioner mennesker humanitær bistand og over en halv million barn led av alvorlig underernæring.

Foto: Sacha Myers, Redd Barna

Nå forverres ernæringskrisen, og ifølge FN vil så mange som 24,7 millioner mennesker ha behov for nødhjelp.

Foto: Mohamed Khalil, Redd Barna

I Khartoum er over 80 prosent av helseinstitusjonene helt eller delvis ute av drift. Millioner av mennesker står derfor uten noe helsetilbud, og de minste barna står i fare for ikke å få livsviktige vaksiner og medisiner. 

Foto: Emadudin Mohammed, Redd Barna

Butikker, banker og annen viktig infrastruktur er plyndret og ødelagt. En fabrikk i hovedstaden som produserte mat for barn som lider av de farligste formene for underernæring, ble brent ned.

I tillegg har prisene på mat og andre nødvendige varer skutt voldsomt i været, noe som gjør situasjonen enda verre for alle som hadde lite fra før.