Gir av sin tid

Redd Barnas frivillige bidro til at 160 barn fikk gratis julelunsj og pakker fra julenissen.

Tekst og foto: Luca Kleve-Ruud

Redd Barnas frivillige bidro til at 150 barn fikk gratis julelunsj og pakker fra julenissen.

Tekst, foto og presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Bergenserne våknet opp til et uvanlig syn på julaften. Byen mellom de syv fjell og den ærverdige Ny-Krohnborg skole i Årstad bydel, var dekket i hvitt.

Inne på skolen er Sandra travelt opptatt med de siste forberedelsene. Litt stresset går hun i skyttel mellom lageret og den store hallen hvor julelunsjen skal finne sted. Som rådgiver for Redd Barna Vest har Sandra ansvaret for arrangementet, i samarbeid med Bergen kommune, Robin Hood-huset, og Møllaren Frivilligsentral.

I løpet av de siste dagene har 47 frivillige hjulpet til med forberedelser og rigging av arrangementet.

– Nesten 11 prosent av barn i Norge vokser opp i familiefattigdom, forteller Sandra. 

Årstad bydel er det området med flest fattige familier i Bergen. Tradisjonelt har denne bydelen hatt mange arbeiderboliger, og de sosiale utfordringene har vært store. I bydelen vokser hvert fjerde barn opp i fattigdom.

Julen er en tid fylt med store forventninger, men også en tid som kan bringe frem vanskelige følelser. Noen sliter med splittelse i familien, andre har mistet kjære, noen har flyktet fra krig og konflikt, noen har ikke økonomi til å feire, eller tilhører en annen religion.

– Julen er en sår tid for mange. Derfor er det fint at vi kan tilby en feiring uavhengig av hvem du er. Vi fokuserer først og fremst på at dette er en møteplass for familier over et godt måltid, sier Sandra.

Redd Barna trenger mange frivillige for å arrangere et så stort julearrangement. I fjor var det bare fem frivillige som stilte opp. Sandra er derfor spent på om alle som har meldt seg som frivillig i år, stiller opp. Fjorårets arrangement var et prøveprosjekt med 45 deltagere. I år er det ventet 300 mennesker.