Det er lovløse tilstander i Haiti. Væpnede gjenger herjer, og mange barn kan ikke lenger gå på skole fordi det er for farlig å bevege seg ute.

Foto: Clarens Siffroy / AFP / NTB

Foto: Clarens Siffroy / AFP / NTB

Tekst: Elin Toft
Presentasjon: Kristine Gudmundsen
Foto: NTB / Redd Barna

– Vi kan ikke gi opp Haiti. Barna ønsker noe annet enn dagens kaos, og det er vår jobb å gi dem en bedre framtid, sier Bjørn-Richard Monsen.

Han er regionleder for Redd Barnas arbeid i det kriserammede landet i Karibia. Mer enn én million barn i Haiti – en fjerdedel av landets barn – lever nå i områder som er kontrollert av eller er under innflytelse av væpnede grupper. 360 000 mennesker, hvorav halvparten er barn, har flyktet fra sine hjem.

Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB

Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB

Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB

Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

Ifølge FN ble 2 500 mennesker drept eller såret i gjengrelatert vold i årets tre første måneder.

Matmangel og sykdomsutbrudd har gjort behovet for humanitær bistand enormt, og mer enn 120 000 små barn lider nå av alvorlig underernæring.

– Lover, regler og sosiale strukturer har brutt sammen. Volden eskalerer, og mange familier sliter med å skaffe mat og helsehjelp.

Gjenger kontrollerer nå omtrent 90 prosent av hovedstaden Port-au-Prince. Det er svært brutalt, sier Monsen.

Det siste tiåret har han besøkt Haiti en rekke ganger, men i dag kan han ikke reise inn i landet på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det kan heller ikke Chantal Imbeault, Redd Barnas landdirektør i Haiti. Hun beskriver situasjonen for millioner av barn i landet som «et mareritt».

– Familier lever i konstant frykt, og mange blir presset bort fra hjemmene sine. I mange byområder kan ikke barna lenger gå på skole. Går de ut, står de i fare for å bli rekruttert av væpnede grupper eller bli utsatt for seksualisert vold. Mange barn opplever nå noen av de mest alvorlige overgrepene i Haitis historie, sier Imbeault.

En gutt står på en falleferdig mur og ser ut over telt, små skur og vegger dekket av graffiti.

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

Foto: Orlando Barria / EPA / NTB

BERØMMER DE ANSATTE

Det er mindre vold og kaos utenfor Port-au-Prince, men problemene i hovedstaden gjør at det nå er vanskelig å drive humanitært arbeid i hele landet.

Monsen berømmer Redd Barnas medarbeidere som jobber under svært krevende forhold. Ansatte med utenlandsk statsborgerskap har flyttet ut av landet på grunn av sikkerhetssituasjonen og faren for kidnapping. De jobber nå for Haiti fra andre land, men Redd Barna har mange haitianere som er igjen.

– Våre ansatte har et sterkt ønske om å bidra til et bedre Haiti. De aller fleste er selv fra Haiti og har førstehåndskjennskap til landet, noe som gir oss en grunnleggende forståelse av hva som skjer i landet akkurat nå. Samtidig har de og familiene deres det vanskelig. Vi følger opp våre ansatte og støtter dem så godt vi kan, sier Monsen, og legger til:

– Vi har også dyktige lokale partnere som vi har samarbeidet tett med i lang tid. De som ønsker å bli under de vanskelige forholdene i landet, bidrar til positive endringer.

GIR BARN UTDANNING

Volden og de kaotiske tilstandene i Haiti har ført til at mange hundre skoler har måttet stenge, men utenfor hovedstaden holdes mange av Redd Barnas utdanningsprosjekter fortsatt i gang.

Redd Barna bygger også skoler og rehabiliterer gamle bygninger. Myndighetene i landet har verken råd til å bygge nytt eller pusse opp ødelagte skolebygg.

– Vi støtter blant annet små lokale entreprenører og ildsjeler som vil gjøre noe bra for barna.

– Se for deg en lærer som flytter hjem til en liten bygd, der det ikke finnes noen skole og så vil læreren gjøre noe med det. Det er mange slike ildsjeler som starter skole i Haiti for å gi barn tilgang til utdanning, forteller Monsen.

Redd Barna koordinerer arbeidet med regionale og lokale utdanningsmyndigheter.

– Skolene skal være trygge og sikre. De er bygd etter myndighetenes standard, og forhåpentlig tåler de orkaner, jordskjelv og oversvømmelser. Under naturkatastrofer søker folk til skolene fordi de er trygge, sier Monsen.

I hovedstaden Port-au-Prince har mange barnefamilier de siste månedene søkt tilflukt i skolebygg og offentlige bygninger. Sammen med lokale partnere, gir Redd Barna nå nødhjelp til befolkningen i den kriserammede hovedstaden.

Folk står på balkongene i en tre etasjers skole hvor de har søkt tilflukt i Puerto Principe, Haiti.

Foto: Johnson Sabin / EPA / NTB

Foto: Johnson Sabin / EPA / NTB

ET MOTSTANDSDYKTIG FOLK

Monsen beskriver haitierne som et stolt og motstandsdyktig folk som finner måter å overleve på når de rammes av kriser.

– Akkurat nå hører vi mye om kaos og konflikter. Men dette er et stolt folk med en stolt historie. Fortellingene om frigjøringskampen og selvstendighetskampen fra kolonitiden står veldig sterkt. De er også blitt veldig motstandsdyktige av stadige nye katastrofer og utfordringer.

I 2010 ble Haiti rammet av et voldsomt jordskjelv. Mer enn 200 000 mennesker døde. Siden den gang har flere store jordskjelv rystet landet – skjelv som har ført til enorme ødeleggelser. Tørke og kraftige orkaner har også blitt mer og mer vanlig.

– I tillegg kommer volden og fattigdommen. Midt oppi alt dette klarer haitierne alltid å finne kreative løsninger på problemene og måter å overleve på, sier Monsen, og legger til:

– Det vokser fram en ny generasjon som ønsker noe helt annet enn det vi ser i dag. Det gir håp om en bedre framtid for både barna og landet. Redd Barna gir på ingen måte opp.

DETTE GJØR REDD BARNA

Redd Barna har arbeidet i Haiti siden 1978 og driver en rekke prosjekter innenfor ulike områder i landet.
Vi jobber nå for fullt med å hjelpe alle barna som trenger bistand.

14 000

barn har fått beskyttelse

3 400

barn har fått psykososial støtte

4 000

barn under fem år har fått støtte til mat

7 200

personer er blitt undersøkt for underernæring av oppsøkende team

2 000

skolebarn har fått ekstra støtte i undervisningen og psykososial hjelp

1 200

familier i Port-au-Prince, som er i akutt nød, har fått økonomisk støtt

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!