Veien ut av barnearbeid   


I to år jobbet Hamza (13) lange og tunge dager for å forsørge familien. Med hjelp fra Redd Barna kan han nå endelig konsentrere seg om skolen.

I to år jobbet Hamza (13) lange og tunge dager for å forsørge familien. Med hjelp fra Redd Barna kan han nå endelig konsentrere seg om skolen.

Tekst: Jens Marius Sæther
Foto og presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Jeg må hjelpe faren min med å skaffe mat til familien, sier Hamza. 

13-åringen sitter sammen med foreldrene Zain og Aisha og lillebroren Adil i et lite hus i Raqqa. For noen år siden måtte familien flykte på grunn av krig og konflikt. Faren til Hamza mistet jobben, og i dag kan han ikke jobbe på grunn av store helseproblemer.

Det finnes ikke noe økonomisk sikkerhetsnett for folk som blir syke i Syria, og med tungt hjerte besluttet faren at han måtte finne et arbeid til sønnen. 11 år gammel startet Hamza å jobbe i en snekkerfabrikk. 

De siste årene har prisene på mat, medisiner og andre livsviktige varer økt voldsomt i det krigsherjede landet.

Matprisutvikling i Syria
Fra 2019 til 2023 har de månedlige matutgiftene økt med over 1700 prosent. Familien til lille Maryam kjemper en daglig kamp for å overleve.

Å skaffe nok mat til å overleve, er blitt en daglig kamp for millioner av syrere. Den økonomiske krisen har ført til at mange foreldre ikke har råd til å sende barna sine på skolen. 

Før krigen brøt ut i 2011, gikk nesten alle syriske barn på skolen. I dag står mer enn to millioner barn uten noe skoletilbud. Zain gjør det klart at det er nød som har ført til at sønnen jobber. 

– Vi ønsker jo ikke at han skal jobbe på fabrikken. Men på grunn av vår økonomiske situasjon, har vi ikke noe valg. Fattigdom er grunnen til at du ser så mange barn som jobber her.

Redd Barna har startet et pilotprosjekt i Raqqa som heter Cash for Protection. Målet er å bekjempe barnearbeid og hjelpe familier som sliter økonomisk, slik at barna kan gå på skole.

En lokal samarbeidspartner tar kontakt med foreldrene til barn som er i arbeid og snakker med dem om hvordan de kan bedre sin økonomiske situasjon på sikt. Familiene som blir valgt ut til å være med i prosjektet, mottar 100 dollar i måneden i et halvt år.

Før de mottar den økonomiske støtten, legges det en detaljert plan for hva pengene skal brukes til.

I mai i fjor ble det bestemt at Hamza og familien skulle få hjelp. Gjennom samtaler kom det fram at foreldrene ønsket å starte en butikk.

Familien har et lite rom ut mot gata utenfor huset som var egnet til lokale, og med de første utbetalingene fra Redd Barna kunne foreldrene starte opp prosjektet og kjøpe inn ulike varer. 

Når vi møter Hamza og familien for første gang, har det gått to måneder siden de åpnet den lille butikken. Det bor ikke så mange mennesker i nabolaget, men familien har hatt et jevnt tilsig av kunder.

Foreldrene anslår at de har tjent mellom 15 000 og 20 000 syriske pund per dag så langt. Det tilsvarer rundt 15 norske kroner, som er en vanlig dagslønn i Syria. 

– Vi tjener ikke mye, men vi har akkurat startet. Vi tror vi kommer til å gjøre det bra framover, sier Aisha, mor til Hamza.

Både Hamza og lillebroren Adil, som ennå ikke har begynt på skolen, synes det er stor stas at foreldrene har fått egen butikk.

Hver gang en kunde banker på døra, løper Adil for å åpne. Han liker også å ta imot pengene og hjelpe til inne i butikken. Moren forteller at sønnen blir veldig glad når de selger mange varer. 

Foreldrene håper at inntekten fra butikken blir stor nok til at Hamza kan slutte i jobben og konsentrere seg fullt og helt om skolen. Det håper også Hamza. De siste årene har han jobbet lange dager, ofte fra ni om morgenen til ti på kvelden. I løpet av en uke tjener han 25 000 syriske pund, som tilsvarer litt over 20 kroner. 

Hamza gikk tidligere på en offentlig skole. Men skoledagen var lang, og siden han også måtte jobbe, var det ikke mulig å fortsette. Han forteller at det kan være vanskelig å komme seg opp om morgenen når han har utført tungt arbeid dagen før. 

– Det hender jeg har vondt i ryggen og føler meg syk når jeg våkner. På sånne dager har jeg ikke lyst til å gå på jobb.

Etter at familien fikk hjelp, har hverdagen til Hamza gradvis blitt bedre. Redd Barna åpnet nylig et midlertidig læringssenter i nærheten av familiens hjem, og der kan han tilbringe noen timer hver dag. Skoletilbudet er gratis, som betyr at foreldrene til Hamza ikke trenger å bekymre seg for økte utgifter. 

Målet med senteret er å motivere barna til videre skolegang gjennom læring og lek i trygge omgivelser. Skolen tar også imot barn med funksjonsnedsettelser som ikke får et tilfredsstillende skoletilbud andre steder.  

Hamza stortrives med den nye hverdagen. Etter at han begynte der, har arbeidsdagene på fabrikken blitt kortere. 

– Jeg har det veldig fint på skolen. Vi kan leke og ha det gøy, og jeg liker også fagene, særlig matematikk og arabisk.  

Noen måneder senere besøker vi Hamza og familien igjen. 13-åringen forteller fornøyd at han sluttet å jobbe på fabrikken i oktober.  

– Nå kan jeg konsentrere meg om skolen. Jeg tilbringer mer tid med familien og med venner i nabolaget. Om kveldene studerer jeg og pugger leksene mine, med hjelp fra mamma, sier Hamza. 

13-åringen er disiplinert. Han står opp tidlig, dusjer, ber, spiser frokost og studerer før han går på skolen. Han er fast bestemt på at han skal fullføre skolegangen og få seg en utdanning.  

– Jeg vil bli lærer – en lærer som behandler barna godt, som ikke skriker eller ydmyker dem.

På skolen får han være med på mange aktiviteter. Han elsker å spille basketball og fotball. 

– Skolen er mye morsommere enn arbeid. Livet er mye bedre nå. Jeg har store drømmer for framtiden, sier Hamza og smiler. 

For faren er det en stor lettelse at sønnen slipper å jobbe. 

– Jeg har kjent på mye smerte fordi sønnen min måtte jobbe for å skaffe oss mat. Hvert måltid smakte bittert, sier Zain, og legger til: 

– Situasjonen vår har heldigvis bedret seg takket være Redd Barna og den økonomiske støtten vi har mottatt. Siden butikken nå går bedre, trenger ikke Hamza jobbe mer. 

Redd Barna har vært i Syria siden 2012 og sikret at barn overlever, lærer og blir beskyttet.

Vi har nådd over 2 millioner barn, støttet helse- og fødeklinikker, skoler, læresenter og har satt opp en rekke barnevennlige områder.

Vi tilbyr mat- og ernæringsstøtte for å sikre at barna er sunne og godt ernært, og hjelper familier med å finne stabile inntekstkilder for å dekke deres behov.

Redd Barna har startet et pilotprosjekt i Raqqa som heter Cash for Protection. Målet er å bekjempe barnearbeid og hjelpe familier som sliter tungt økonomisk, slik at barna kommer seg ut av arbeid og får gå på skole. Familiene som blir plukket ut til å være med i prosjektet, får 100 dollar i måneden i et halvt år. 

En lokal samarbeidspartner som finner barna som er i arbeid, kontakter foreldrene og starter en dialog med dem om hvordan de best kan bedre sin økonomiske situasjon på sikt med pengestøtten.  

Så langt har 220 barn fått hjelp gjennom dette prosjektet, som nå skal videreføres og testes ut i andre lokalsamfunn.

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!