Kampen for å overleve.
Familien til lille Mariam er dypt fortvilet. Alt de ønsker seg, er at hun skal bli frisk og få muligheten til å utforske verden som andre barn.
Familien til lille Maryam er dypt fortvilet. Alt de ønsker seg, er at hun skal bli frisk og få muligheten til å utforske verden som andre barn.
Tekst: Jens Marius Sæther
Foto og og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Nour kler av datteren Maryam og legger henne forsiktig ned på vekten. Ut fra alder skulle Maryam veid over ti kilo, men hun har ennå ikke nådd fem.
Moren er dypt fortvilet. Hun forteller at familien lever i bunnløs fattigdom. De har ikke nok penger til mat, og livet er blitt en evig kamp for å overleve.
I Syria har prisene på livsviktige matvarer økt voldsomt de siste årene, og situasjonen blir bare verre og verre for millioner av familier i det krigsherjede landet.
Fra 2019 til 2023 har matkurven til syriske innbyggere økt fra 28 303 til 529 946 syriske pund*.
* "Food basket"/matkurv refererer til kombinasjonen av grunnleggende matvarer som finnes i en persons kosthold. I Syria tilsvarer denne matkurven tørrvarer som til sammen gir mat til en familie på fem gjennom en måned. Denne kurven inneholder 37 kg brød, 19 kg ris, 19 kg linser, 5 kg sukker og 7 liter vegetabilsk olje.
– Det er vi, de fattige, som betaler den høyeste prisen, sier Nour.
I to måneder har hun fått hjelp av Redd Barna på en helseklinikk i Nordøst-Syria.
Hver uke blir datteren, som er halvannet år gammel, målt og veid.
Selv om Maryam fortsatt er akutt underernært, peker pilene nå i riktig retning. Uke for uke har vekten økt.
Moren forteller at hun har vært på sykehus med Maryam, men det var først da Redd Barna begynte å følge opp datteren at helsesituasjonen bedret seg.
På klinikken får Nour nødmatpakker av Redd Barna som hun tar med seg hjem.
Disse pakkene heter Plumpy´nut og inneholder peanøttsmør, sukker, melkepulver, vegetabilsk olje og viktige vitaminer og mineraler. For akutt underernærte barn kan disse pakkene være forskjellen på liv og død.
Her på klinikken får også moren tett oppfølging.
– De ansatte snakker med meg og gir psykisk støtte. Det har hjulpet meg til å bli en bedre mamma, sier Nour.
Hjemme hos Nour treffer vi resten av familien. Huset ligger i et område som Den islamske staten (IS) tok over og styrte i flere år. Da IS-krigerne kom til den lille landsbyen der de bor, måtte familien flykte i all hast og etterlate seg alt de eide.
Etter at IS var nedkjempet og de endelig kunne vende tilbake, var huset totalt ødelagt. Det var heller ikke noe igjen av det lille utsalgsstedet som de drev før krigen startet. Familien sto på bar bakke, men med hjelp fra naboer og kjente fikk de bygget seg et nytt hus av leire.
Nour har fire jenter og en gutt. Det er ikke bare helsesituasjonen til Maryam som bekymrer moren. Sønnen har en hjerneskade, og han har også vært underernært.
– Han er syk og trenger behandling, sier Nour.
Mannen hennes, Khaled, jobber på åkeren utenfor huset i 45 graders varme. Han luker bort ugras og graver grøfter for å sikre at bomullsplantene får nok vann.
– Jeg jobber veldig hardt og gjør mitt beste for å tjene penger, sier Khaled.
Arbeidet er tungt og dagene lange, men han sitter ikke igjen med mer enn én dollar dagen.
– Det er som å grave et dypt hull med en liten nål.
Helsesituasjonen til Maryam plager ham hver eneste dag.
– Jeg er veldig bekymret for hva som vil skje med min lille datter. Jeg ønsker bare at hun skal bli frisk og sterk. Jeg vil se henne gå og leke.
Han er også bekymret for de andre barna.
– Jeg skal støtte dem så godt jeg kan, og jeg håper at de en dag kan oppnå sine drømmer, sier Khaled.
Nour sitter inne i huset med Maryam på fanget. Når det er så varmt som nå, må også de andre barna være mye inne. De eldste døtrene hennes skulle vært på skolen, men familien har ikke råd.
– Hvis jeg sender dem på skolen, må vi kjøpe skolesaker, sekk, klær – ting vi ikke har råd til.
Det smerter moren at døtrene ikke får skolegang.
– Psyken min blir dårligere når jeg tenker på det. Jeg vil bare gi dem en god framtid.
Hun skulle gjerne hjulpet mannen med å tjene til livets opphold, men hun kan ikke gå fra de to minste som er syke.
– Jeg klarer ikke å beskrive situasjonen. Den er helt håpløs. Når du ikke klarer å skaffe mat til dine egne barn, hva er da forskjellen på deg og en død person?
Nour vil nesten ikke snakke om det de setter på bordet til barna. Hun skammer seg. Ofte består måltidene bare av brød og te. Om somrene får de litt grønnsaker av naboene og av og til noe restemat. Kjøtt og frukt har de ikke råd til.
– Har vi bønner og litt ris, er vi heldige. Jeg skjuler ingenting. Dette er virkeligheten vår.
Eldstedatteren Salam (9) kommer inn og setter seg ned. På dagtid leker hun med søsknene og andre barn i nabolaget. Salam forteller at helsesituasjonen til lillesøsteren går hardt inn på henne.
– Det gjør vondt å se henne når hun er så syk. Jeg blir trist når hun ikke kan spise, leke eller gå. Når hun er syk, kjenner jeg meg også syk.
Salam vil så gjerne hjelpe familien, og hun drømmer om å få gå på skole.
– Jeg vil gå på skole og lære, slik at jeg kan få meg en god jobb og hjelpe pappa med å skaffe mat til mine små søsken.
Nour har allerede begynt å grue seg til vinteren. De samme spørsmålene kverner konstant i hodet: Vil de klare å skaffe nok mat? Varme klær til barna? Varme i huset?
Hun beskriver kampen mot fattigdommen som en krig – en krig uten våpen.
– Det er lettere å holde et våpen og kjempe mot en person. Det er en kamp vi alle kjenner til. Men å kjempe mot sult og fattigdom, er noe annet – det er fryktelig vanskelig.
Hun mener Syria er utsatt for en økonomisk krig – en krig som har ført til skyhøy inflasjon som ødelegger livet til millioner av mennesker. Hennes høyeste ønske er at både borgerkrigen og den økonomiske krigen tar slutt.
– Du er her og kan bringe min stemme til verden. Jeg vil at folk skal vite at alle som lever her er påvirket av krigen. Skal vi redde framtiden til barna, må den stoppes, sier Nour med tårer i øynene.
Redd Barna har vært i Syria siden 2013 for å sikre at barn overlever, lærer og blir beskyttet. Til nå har vi nådd over to millioner barn.
Redd Barna samarbeider med en rekke partnere som jobber med ernæring og sørger for at underernærte barn får hjelp og behandling.
Økningen i antallet underernærte barn skjer samtidig som Syria opplever sin verste økonomiske krise siden krigsutbruddet i 2011. 90 prosent av befolkningen lever nå under fattigdomsgrensen.
Før deler av Syria ble rammet av jordskjelv i februar, viste beregninger at mer enn 600 000 barn er underernært. Jordskjelvene har forverret situasjonen, og i dag er tallet enda høyere.