REDDER LIV
MED DRONER
Redd Barna samarbeider med et droneselskap som kan levere blod på svært kort varsel i Rwanda. Dronene gjør at kvinner i flyktningleiren Mahama trygt kan føde der de bor.
I fjor renoverte Redd Barna et medisinsk senter i flyktningleiren Mahama. Leiren er den største i Rwanda og ligger nær grensen til Tanzania.
Som en del av oppgraderingen av senteret, inngikk Redd Barna et partnerskap med det amerikanske droneselskapet Zipline for å sikre rask levering av blod og andre medisinske forsyninger til leiren.
I en nødsituasjon kan dronene levere blod fra et medisinsk lager til senteret innen en halvtime.
Dronene er autonome, holder en hastighet på 112 kilometer i timen og kan bære to blodposer i is.
Tidligere ble alle pasienter i leiren som trengte blodoverføringer, inkludert kvinner som led av blødninger i forbindelse med fødsel, henvist til distriktssykehuset i byen Kirehe.
Å komme seg fra flyktningleiren til dette sykehuset tar rundt to timer med bil på svært humpete veier.
Etter at renoveringen av det medisinske senteret ble ferdigstilt i 2023, kunne helsepersonell utføre operasjoner og keisersnitt i Mahama. Det siste året har antallet henvisninger til sykehuset i Kirehe blitt halvert, mens antallet fødsler ved det medisinske senteret i flyktningleiren er doblet.
Anastase jobbet tidligere på sykehuset i Kirehe. I dag er han jordmor på det medisinske senteret i Mahama. I leiren bor 63 000 flyktninger og asylsøkere. Senteret blir også brukt av mennesker fra ulike lokalsamfunn i nærheten.
– I Kirehe tok jeg imot mødre fra Mahama som trengte keisersnitt. De kom med komplikasjoner som blødninger, blodtap og livmorrupturer. Noen ganger falt de i koma. Overføringen til sykehuset var veldig smertefull for dem. Det var veldig vanskelig å håndtere disse tilfellene fordi de hadde tilbrakt mange timer på veien, sier Anastase.
GLAD FOR Å FØDE I LEIREN
Det nye medisinske senteret i Mahama har gitt kvinnene i leiren en helt annen trygghet når de skal føde. Beata (27) har bodd i Mahama-leiren i to og et halvt år. Hun kom dit etter å ha flyktet fra konflikter i Den demokratiske republikken Kongo (DRC). Da hun skulle føde sitt første barn, ble Beata overført til sykehuset i Kirehe fordi hun måtte ta keisersnitt.
Hun forteller at turen til sykehuset var en stor påkjenning. 27-åringen var redd for at fødselen skulle starte på turen.
– Å reise til Kirehe for å føde er stressende. Veien er så dårlig og familien kan ikke ta vare på deg der. Du er alene med fremmede, sier Beata.
To år etter at hun fødte sønnen Kevin på sykehuset i Kirehe, ble hun gravid igjen. Under svangerskapet har Beata fått tett oppfølging av et team av jordmødre ved senteret i flyktningleiren, som nå har tilgang til avansert medisinsk utstyr.
– Min ufødte baby er frisk. Han leker i magen, sier Beata, som har fått vite at hun skal føde en gutt.
Dagen før hun skal ta keisersnitt er Beata svært spent, men veldig glad for at hun kan føde på det medisinske senteret i leiren. Fødselen gikk fint. Beni kom til verden med et skrik og veide 3,1 kilo. Beata var overlykkelig. Nå hadde hun også familien i nærheten – og alt kjentes trygt og godt.
LIVREDDENDE DRONER
Det San Francisco-baserte droneselskapet Zipline begynte å levere blod og medisinske produkter i Rwanda i 2016.
Selskapet jobber også i Ghana, Nigeria, Elfenbenskysten og Kenya.
En studie utført av forskere ved The Wharton School i USA i fjor, viste at Ziplines leveranser hadde ført til at antallet kvinner som dør som følge av komplikasjoner etter fødsel på sykehus i Rwanda hadde sunket med 51 prosent.
Maggie Korde, landdirektør for Redd Barna i Rwanda, kaller droneprosjektet for «livreddende».
– Med det renoverte medisinske senteret og innføringen av droner, kan personer som trenger blodoverføringer, inkludert kvinner som opplever blødninger etter fødsel, nå behandles i Mahama-leiren. Disse dronene er rett og slett livreddende.
REDD BARNA I RWANDA
Mahama er den største flyktningleiren i Rwanda. I leiren bor det mer enn 60 000 mennesker.
Redd Barna har levert jordmors- og helsetjenester til flyktningene som bor i leiren siden 2016. Dette skjer i samarbeid med regjeringen i Rwanda og med støtte fra UNHCR, BPRM, UNFPA, Japans ambassade og andre partnere.
Redd Barna har jobbet i Rwanda siden 1994 og er til stede i alle landets 30 distrikter.
I Rwanda har Redd Barna prosjekter og programmer innenfor utdanning, barnevern, barnerettigheter, samt helse og ernæring der det er store humanitære behov.