Startet opprullingen av pedofilt nettverk
Martin Krossnes var 15 år da han ringte politiet i 2006. Han hadde chattet på nettet, avtalt et møte og trodde han skulle møte en jevngammel gutt på Bryggen i Bergen.
Martin Krossnes var 15 år da han ringte politiet i 2006. Han hadde chattet på nettet, avtalt et møte og trodde han skulle møte en jevngammel gutt på Bryggen i Bergen. Så dukket det opp en godt voksen mann.
Tekst: Elin Toft
Foto: Paul Sigve Amundsen
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud
– Det er bra at det er laget en TV-dokumentar som går verden rundt. Den viser at ingen overgripere er trygge, sier Martin Krossnes.
32-åringen bor i dag utenfor Bergen og jobber med nettbaserte FIFA-spill.
Denne våren vises true crime-serien «Operasjon Lost Boy» på strømmetjenestene Discovery+ og HBO+.
Serien på seks episoder dokumenterer hvordan Interpol møysommelig ruller opp et stort nettverk av overgripere i mange land.
Politiet finner etterhvert et enormt bildemateriale som deles på det mørke nettet. Og verst av alt: Mange av barna er blitt misbrukt i flere år.
Illustrasjonsfoto: Harry Burk
Historien starter i Bergen i mai 2006. Martin Krossnes er 15 år gammel. Han sitter og chatter på en internettkafé.
Martin tror han snakker med en gutt på samme alder, og det viser seg at de har mange felles interesser. De chatter blant annet lenge om politiske saker, og Martin synes gutten virker oppegående.
Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud
– Vi fikk god kontakt, og derfor avtalte vi å treffes, forteller Martin i dag.
Martin gir chattevennen sitt mobilnummer, og kort tid etter ringer han.
– Det var første gang jeg ga telefonnummeret mitt til en fremmed person, men jeg følte meg helt trygg. Vi avtalte å møtes for å prate videre om politikk, forteller Martin.
Avtalen er at de skal møtes på Bryggen i Bergen, og at de skal vinke til hverandre. Men da den andre vinker til Martin, er det ikke en gutt på samme alder – det er en voksen mann.
Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud
– Jeg tenkte at dette ikke kunne stemme, men gikk likevel bort til ham. Og det var virkelig chattevennen som stod der.
De hilser på hverandre, men Martin er veldig urolig og får kraftig hjertebank.
– Vi snakket litt sammen, og så foreslo mannen at vi skulle gå opp på hotellrommet hans. Da skjønte jeg at noe var galt, forteller Martin.
Han blir redd, og sier at han først vil kjøpe noe på Narvesen-kiosken.
– Tankene raste gjennom hodet mitt på vei til kiosken. Jeg var så stresset at jeg spurte personalet om å få låne en telefon i stedet for å bruke min egen. Så ringte jeg til politiet.
Illustrasjonsfoto: Ph B
Til alt hell er det en politipatrulje i området. Martin blir med inn i politibilen, og de kjører en stund rundt for å se etter mannen. Men han er borte.
Så kommer Martin på at han har telefonnummeret til mannens mobil. Når politifolkene sjekker nummeret, viser det seg at det er registrert på politikammerets adresse i Bergen.
Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud
Martin husker også hvilket hotell mannen bor på. Da politiet banker på riktig dør på hotellet, kommer mannen ut med bare et håndkle rundt livet.
Mannen som hadde utgitt seg for å være en tenåringsgutt, er en 39 år gammel politimann som jobber ved Odda politidistrikt.
Loven mot grooming, som gjorde det ulovlig for voksne å avtale et møte med barn under 16 år i den hensikt å begå et seksuelt overgrep, ble først innført i 2007. Det mannen hadde gjort mot Martin, var altså ikke straffbart på dette tidspunktet.
– Men de to politifolka som rykket ut, hadde en følelse av at det var noe mer i denne saken, og gikk grundig til verks. Hadde de ikke gjort det, hadde denne saken gått under radaren, sier Martin.
Politimannen blir pågrepet på stedet, men slippes fri samme kveld. Han sier straks opp stillingen sin.
Mobiltelefon og pc blir beslaglagt, men det skal ta et helt år før innholdet blir undersøkt. Når det endelig skjer, blir det funnet overgrepsbilder av barn.
Dette ble starten på en opprulling av et verdensomspennende nettverk av pedofile som begikk overgrep og delte bildene mellom seg. Gjennom et internasjonalt politisamarbeid ble nettverket sporet opp.
Den norske overgriperen hadde hatt kontakt med andre pedofile overgripere i land som Storbritannia, Romania, Italia, USA og Brasil. En pakistansk mann ble pågrepet av britisk politi for å ha produsert og oppbevart store mengder overgrepsbilder og videoer, og en italiener ble arrestert for å være i besittelse av 1,3 millioner overgrepsbilder.
Overgrepsmaterialet som ble sporet opp i denne saken, var større enn det samlede materialet Interpol hadde hatt i sine arkiver fram til da.
Foto: fra filmen "Operasjon Lost Boy"
De mange involverte og etter hvert arresterte, har gjort Martin Krossnes sin sak mot politimannen i Bergen til en av verdens mest omfattende pedofilisaker.
– Når du forgriper deg på et barn, så ødelegger du et liv. Du river i stykker en framtid. Ofte sitter offeret igjen med skyldfølelse, selv om det aldri er offeret sin feil, sier Martin i dag.
Etter den skremmende opplevelsen på Bryggen i Bergen, engasjerte Martin seg sterkt i kampen mot overgrep og vold mot barn. I flere år var han med på samlinger i regi av Redd Barna og Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.
Nå har han hatt noen års pause, men kommer gjerne på banen igjen.
– Jeg har lært mye av Redd Barna, særlig av nettvettreglene. I dag hadde jeg aldri avtalt et møte med en fremmed person.
Martin er også opptatt av hva myndighetene gjør for å beskytte barn og unge mot nettrelaterte overgrep.
– Politikerne må bevilge flere ressurser og våge å snakke om et komplisert og tabubelagt tema. De kan ikke sitte på gjerdet, men må handle nå.
Ta kontakt med politiet
Martin Krossnes har vært med på innspillingen av TV-serien, som har pågått i flere land over lang tid.
Han er veldig fornøyd med resultatet, og mener serien kan være med på å bevisstgjøre barn og unge om faren for overgrep knyttet til nettet.
Foto: Paul Sigve Amundsen
– Unge må være klar over farene når de beveger seg inn i den digitale verdenen. Det er viktigere enn noen gang å advare mot farene på nettet for barn og unge. I dag er det veldig lett for mennesker med dårlige hensikter å ta kontakt med barn – lettere enn noen gang før.
Etter hendelsen på Bryggen i Bergen, ble Martin avhørt av politiet samme kveld som han tok kontakt. Han kjente seg trygg og godt ivaretatt, og i dag har han en klar oppfordring til barn og unge:
– Ta kontakt med politiet hvis du er utsatt for overgrep, eller om du er usikker på situasjonen. Der får du hjelp. Det er ikke farlig å ta kontakt med politiet. Tvert imot kan det redde både deg og andre.
Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud
Politimannen ble i 2010 dømt til 10 års forvaring i Gulating lagmannsrett. Han ble dømt for seksuell omgang mot flere gutter i alderen 10 til 15 år fra Norge, Romania og Brasil, og produksjon og besittelse av materiale som seksualiserer barn.
Bildematerialet som ble funnet, viste tortur og mishandling av barn. Han ble også dømt for menneskehandel og for å ha delt overgrepsmateriale.
Mannen ble først prøveløslatt i 2016. Kort tid etter begikk han nye alvorlige lovbrudd. Uten tillatelse skaffet han seg da en PC, og lastet ned overgrepsmateriale.
Under prøvetiden chattet han også om sine fantasier og nye overgrep mot barn. Etter dette ble han pågrepet og satt inn igjen.
I vår har saken hans på nytt vært oppe i retten. Retten slo fast at 10 år med behandling ikke har virket, og at han fremdeles er en trussel mot barn og unge.
Han ble i februar dømt til fem nye års forvaring. Dommen er anket.
Pengene kommer fram!
Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
Les mer om hvordan vi bruker pengene