Lana var det første barnet som kom til verden på Redd Barnas fødeavdeling i Gaza.
Det var et vakkert øyeblikk, og en gledens dag. Men ett år etter at krigen startet, finnes det knapt lyspunkter for barna som skal vokse opp i et land som er fullstendig knust.
HVA SLAGS LIV
FÅR LILLE LANA?
Tekst: Jens Marius Sæther
Presentasjon: Kristine Gudmundsen
Foto og video: Sasha Myers
ETT ÅR MED KRIG
Utenlandssjef Nora Ingdal ser på bildet av lille Lana. Det er godt å vite at hun kom til verden i trygge omgivelser på fødeavdelingen til Redd Barna. Samtidig er det vondt å tenke på hva som venter Lana og alle barna som skal vokse opp i Gaza etter alt det grusomme som har skjedd. Ingdal sliter fortsatt med å fatte omfanget av krigen som nå har rast i ett år.
7. oktober i fjor var hun på hytta med mannen. Klokka seks på morgenen tikket det inn en Whatsapp-melding fra Gaza: «Det er noe som pågår, det er angrep på gang.»
Gjennom morgentimene og dagen fulgte Ingdal det voldsomme dramaet minutt for minutt på nyhetssendingene. Store grupper med væpnede palestinere stormet over grensen fra Gaza og tok kontroll over politistasjoner og områder inne i Israel. Det hadde aldri skjedd før. De væpnede palestinerne angrep også sivile, og det ble rapportert om mange drepte.
– Jeg skjønte med en gang at nå er helvete løs, sier Ingdal.
Som alle andre ble hun sjokkert over det massive og brutale angrepet. Mer enn 1100 mennesker ble drept denne dagen, og rundt 240 ble tatt som gisler, deriblant flere barn.
– Vi sendte våre kondolanser til den israelske ambassaden, hvor vi uttrykte vår medfølelse og sorg over tapet av sivile liv. Redd Barna krevde også at gislene måtte frigis umiddelbart. Å bruke barn og sivile på denne måten, er en forbrytelse.
Etter angrepet var Ingdal svært bekymret for sivilbefolkningen og Redd Barnas ansatte i Gaza.
– Jeg skjønte at det ville bli en langvarig krig, men jeg hadde ikke fantasi til å tenke at de kunne utradere store deler av Gaza – som de nå har gjort.
DET GRUSOMME ÅRET
Etter ett år med krig er mer enn 40 000 mennesker drept, og tusenvis er savnet under ruinene. Ifølge det medisinske tidsskriftet The Lancet, kan det reelle dødstallet bli mye høyere.
I en artikkel anslår tidsskriftet at krigen i Gaza kan kreve over 180 000 liv. Anslaget er basert på tall fra andre nylige kriger, der de indirekte dødsfallene har vist seg å være 3 til 15 ganger høyere enn antallet som blir drept i direkte angrep.
Så langt skal mer enn 14 000 barn være drept, men antagelig er også dette tallet mye høyere. 90 prosent av befolkningen er fordrevet fra sine hjem, og hele byer er jevnet med jorden.
Alle sykehus er rammet, og det meste av helsevesenet har fullstendig brutt sammen. Det samme gjelder alle skoler og utdanningsinstitusjoner.
Bygningene som ikke er bombet til skjeletter og grus, brukes nå som tilfluktsrom.
– Vi kan aldri godta at de bomber sivil infrastruktur når befolkningen ikke har fått en reell mulighet til å komme seg i trygghet, sier Ingdal.
Redd Barna har krevd umiddelbar og varig våpenhvile fra dag én, men angrepene har fortsatt dag og natt. For hver måned som har gått, har situasjonen blitt verre og verre. Mangelen på medisiner, mat og rent vann er fortsatt prekær, og sykdommer spres raskt på grunn av de elendige sanitære forholdene. Det siste året er flere titalls tusen barn blitt født i Gaza. Svært mange av disse barna har ikke fått nødvendige vaksiner som beskytter dem mot sykdom.
– Polio har vært utryddet i Gaza i 25 år. Nå har det første barnet blitt lammet av polio – ett barns liv er ødelagt – og vi står overfor en massiv polioepidemi, sier Ingdal, som understreker at Redd Barna er i full gang med å vaksinere barn mot polio.
Hun er også svært bekymret for hva krigen har gjort med den mentale helsen til barna i Gaza.
– Familier med barn har flyttet opp mot 20 ganger det siste året. De har mistet venner og familie. Barna har vært så redde at de ikke har turt å legge seg om kveldene. Tenk på alle lydene – alt de har sett. Den vanlige utviklingen av barns hjerner blir ødelagt av en krig som denne, og vil sette varige spor både psykisk og fysisk. Hva skjer med disse barna når de vokser opp?
FØDT I EN KRIGSSONE
For ett år siden ante moren til Lana fred og ingen fare. Tima var tre måneder på vei, og hun gledet seg stort til det som skulle komme. Familien på tre skulle bli fire. Tima hadde begynt å planlegge i detalj hvordan livet skulle bli. Rommet til babyen i magen var klart, med vugge og alt.
Så startet krigen. Det som skulle vært et år med ro, glede og forventning, ble i stedet et endeløst mareritt. Tima og familien måtte forlate alt, og flykte for livet. Da fødselen nærmet seg, var hun utslitt og hadde smerter i ryggen etter å ha bodd og sovet på bakken i lang tid.
Familien befant seg nå helt sør på Gazastripen, og høygravide Tima kom seg til et sykehus hvor Redd Barna nettopp hadde etablert en fødeavdeling.
Kort tid etter kom Lana til verden. Den lille jenta var det første barnet som ble født på Redd Barnas fødeavdeling. Hun var frisk, og fødselen skjedde uten komplikasjoner.
Becky Platt, som jobber for Redd Barna som barnesykepleier på feltsykehuset, var til stede under fødselen. Hun var glad for at alt gikk bra, samtidig kjente hun på en slags sorg.
– Det er så vakkert, så vakkert, men så vet man jo ikke hva framtiden vil bringe. Hvordan vil livet hennes se ut om noen måneder, om noen år?
Kort tid etter fødselen fikk Lana feber. Det kom blod ut av navlen, og Tima måtte haste tilbake til sykehuset der datteren fikk behandling for en alvorlig infeksjon. Helsepersonellet mente infeksjonen skyldtes de elendige forholdene som familien lever under. Uten behandling kunne Lana dødd av blodforgiftning.
Det gikk bra med Lana, men Tima er fortsatt redd. Redd for alt som kan skje med datteren og familien. For hun har fortsatt ikke noe hjem – og ingen mulighet til å gi Lana den trygge starten på livet som hun drømte om.
REDD BARNA I GAZA
Helt siden krigen brøt ut i for ett år siden, har Redd Barna jobbet døgnet rundt for å få inn nødhjelp til sivilbefolkningen i Gaza.
Redd Barna har blant annet distribuert vann, mat, førstehjelpsutstyr, madrasser, teltutstyr og hygieneartikler. Vi har også gitt pengestøtte til flere tusen familier, så de kan kjøpe mat og nødvendige varer for å overleve.
Et helseteam fra Redd Barnas nødhjelpsenhet har tatt imot mer enn 15 000 pasienter på et feltsykehus sør i Gaza. Teamet har etablert en fødeavdeling og lært opp over 460 helsearbeidere.
Redd Barna gir psykososial støtte til barn og deres familier. Det er også opprettet barnevennlige områder der dette er mulig.
I september startet Redd Barna å vaksinere barn mot polio.
Totalt har Redd Barna nådd nærmere 700 000 mennesker med hjelp, deriblant rundt 350 000 barn.