Dødelig dengue
Et varmere klima med mer nedbør fører til at stadig flere blir smittet og dør av denguefeber.
Et varmere klima og mer nedbør fører til at stadig flere blir smittet og dør av denguefeber.
Tekst og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Foto: NTB / AFP og Redd Barna
Denguefeber er i dag den mest utbredte myggoverførte sykdommen i verden. Over fem millioner mennesker ble smittet i 2023, og mer enn 5 500 personer døde av sykdommen i de 20 mest utsatte landene i verden. Dette er en økning på 30 prosent sammenlignet med året før, viser analyser utført av Redd Barna.
– 2023 har vært et katastrofalt år. Barn har dødd, andre har fått utdanningen sin avbrutt og familier har fått dårligere økonomi, sier Dr. Yasir Arafat i Redd Barna. Han er utdannet lege og jobber som seniorrådgiver innen helse og ernæring i Asia.
130 land er risikoutsatt. Dette tilsvarer omtrent halvparten av verdens befolkning, deriblant 1,3 milliarder barn. Siden barn tilbringer mye tid utendørs og har et svakere immunforsvar enn voksne, blir de lettere smittet av infeksjonssykdommen.
Barn under fem år er spesielt utsatt for alvorlige komplikasjoner som dehydrering og sirkulasjonssvikt, noe som i verste fall kan føre til at de dør av sykdommen. Selv om barna overlever, kan livene deres likevel bli dramatisk endret om foreldrene blir syke.
– Sykdommen kan føre til at barnas foreldre dør eller at omsorgspersoner blir ute av stand til å ta vare på dem i lengre tid, konstaterer Arafat.
Bangladesh opplevde i år en lengre monsunsesong enn vanlig. Sammen med økte nedbørsmengder og høyere temperatur, resulterte dette i en betydelig økning i antallet tilfeller av denguefeber. I 2023 ble det registrert over 320 000 smittede og 1700 dødsfall, en dramatisk økning fra året før, hvor 62 000 ble smittet og 281 døde.
Trenden med økende smitte er ikke begrenset til Asia. Antallet smittetilfeller har også økt dramatisk i Sør-Amerika. Værfenomenet El Niño førte i 2023 til kraftig regn, flom og økte temperaturer. Dette ga gode forhold for smittebærende mygg. I Peru ble over 270 000 mennesker smittet av denguefeber, inkludert over 80 000 barn. På grunn av utbruddet, erklærte landet unntakstilstand i 18 av sine 24 provinser.
Også i Vest-Afrika har det vært en markant økning av denguetilfeller. Burkina Faso rapporterte i fjor om 511 dødsfall, en betydelig økning fra tidligere år. Ifølge landets helsedepartement ble 50 000 smittet.
4 milliarder
mennesker bor i områder med risiko for denguefeber.
Under klimatoppmøtet i Dubai oppfordret Redd Barna verdens ledere om å ta grep i kampen mot klimaendringer. Hyppigere og mer ekstreme værhendelser bidrar til at dengufeberen sprer seg til nye områder og forlenger myggsesongen i land hvor sykdommen allerede er til stede.
– Vi trenger lokale planer for å bekjempe dengue og vi trenger at regjeringer involveres. Det skal ikke bare være helsedepartementene sin oppgave å kontrollere myggen og sykdommen, sier Dr. Arafat, som ønsker bedre planlegging.
Fram til slutten av 1940-tallet forekom denguefeber som oftest i Sørøst-Asia, men siden 50-tallet har sykdommen spredt seg til stadig nye områder. I dag er det regelmessige utbrudd i over 100 land. I fjor var det også utbrudd i både Spania, Frankrike og Italia.
Stigende temperaturer, lengre somre, mildere vintre og økt reiseaktivitet har gjort at selv det kalde nord er litt mer utsatt. I fjor ble det påvist denguemygg (Aedes Albopictus) i Sverige for første gang. Egg fra Aedesmyggen ble funnet i to planter importert fra Spania. I Norge har man ikke påvist myggen, men nye tall fra FHI viste at norske reiserelaterte tilfeller av denguefeber økte med 53 prosent fra 2022 til 2023.
SLIK SMITTER
DENGUEFEBER
Denguefeber forekommer hyppigst der Aedesmygg trives. Den formerer seg i stillestående vann og gjerne i menneskeskapte vannkilder, for eksempel i plastkanner, beholdere for oppsamling av regnvann og bildekk. Sykdommen opptrer derfor oftest etter regn, og hyppigst i urbane områder.
1. En frisk Aedesmygg flyr rundt og leter etter et måltid.
2. Myggen stikker en denguesmittet person og blir selv infisert med viruset.
3. Etter ti dager kan myggen overføre smitte gjennom nye stikk. Den kan nå smitte mennesker resten av sin levetid.
4. Friske personer blir stukket og smittet av den infiserte myggen.
Myggen legger 200 egg av gangen og kan i løpet av sin levetid produsere fem kull. Det vil si at en mygg kan bli til 1000 på kort tid.
Det finnes i dag over 700 arter Aedesmygg.
Aedes Aegypti og Aedes Albopictus kan overføre gulfeber-, dengue-, chikungunya- og zikavirus.
A. Aegypti er den mest effektive smittesprederen. Den suger kun blod fra mennesker og bor der det bor mennesker. Den tåler temperaturer ned til 10°C.
A. Alboppictus er mest utbredt og eggene kan tåle temperaturer ned til -10°C. Men den er mindre effektiv når det kommer til å overføre virus.
75%
av alle de som blir smittet får milde eller ingen symptomer.
5%
av de som har symptomer kan utvikle alvorlige dengue.
390 millioner
Det er en betydelig forskjell mellom antall rapporterte tilfeller av denguefeber og det anslåtte antallet faktiske smittede.
Dette fordi et stort flertall av tilfellene viser ingen symptomer eller har så milde at de oppleves som en forkjølelse. Noe som fører til at mange ikke søker legehjelp.
Dette resulterer i at det faktiske antallet denguetilfeller er betydelig underrapportert. I tillegg blir mange tilfeller feildiagnostisert som andre febersykdommer eller ikke rapportert som dengue.
I følge Verdens Helseorganisasjon viser beregningsmodeller at det trolig blir smittet 390 millioner mennesker av dengue hvert eneste år.
Redd Barna arbeider aktivt for å påvirke verdens ledere til å iverksette tiltak mot klimaendringer.
Vi tilbyr barn og deres familier helsetjenester, inkludert behandling for sykdommer som denguefeber.
For å øke bevisstheten og forebygge infeksjoner, samarbeider vi med skoler og lokalsamfunn. Vi samarbeider også med organisasjoner som World Mosquito Programme for å bidra til å redusere spredningen av dengue.