Barna i Libanon har levd i frykt helt siden krigen i Gaza brøt ut. Så ble de selv rammet på verst tenkelige vis.

BARNA SOM RAMMES
AV BOMBENE

– Vi er alvorlig bekymret for barna, sier Ayman Ali Hassan, som er nestleder for programarbeidet til Redd Barna i Libanon.

Ayman bor i hovedstaden Beirut og forteller at situasjonen har forverret seg dramatisk for sivilbefolkningen etter at konflikten mellom Israel og Hizbollah eskalerte i september i år. Minst 1,2 millioner mennesker er internt fordrevet i landet som har omtrent like mange innbyggere som Norge. I tillegg har flere hundre tusen flyktet til Syria.

Ayman forteller at barna og sivilbefolkningen har levd med bombing i lang tid, og at det er store tap. Mange barn er drept, tusenvis er skadet, og hele nabolag er utslettet. Ayman er dypt bekymret for barnas mentale helse etter alt det traumatiske de har opplevd.

De siste månedene har Redd Barna snakket med mange barn og unge som har flyktet fra sine hjem. Wissam (15) forteller at han er redd og kjenner seg utrygg.

– Dette er for mye for et barn å bære. Grunnleggende rettigheter som trygghet og et sikkert sted å bo, er borte. Ingen barn i Libanon føler seg trygge lenger, sier Wissam.

I likhet med andre barn og unge i Libanon, har Wissam fått skolegangen avbrutt på grunn av kampene som raser.

– Skolen min har blitt gjort om til et mottakssenter, så jeg tror ikke jeg kan komme tilbake med det første, sier han.

Mange av de internt fordrevne bor nå på mottakssentre rundt om i landet. De unge er både sinte og frustrerte, og det er vanskelig å håndtere alle følelsene.

– Jeg liker ikke den jeg har blitt. Jeg er sint og frustrert hele tiden. Jeg vil bare dra tilbake til mitt eget hjem – til landsbyen min. Selv om den ligger i ruiner, vil jeg sitte der, omgitt av tingene mine. Alt her føles nytt og fremmed, sier Marriam (15).

RASK RESPONS FRA REDD BARNA

Etter at krigen brøt ut i Gaza, måtte mange i Sør-Libanon flykte på grunn av kampene mellom israelske styrker og Hizbollah i grenseområdet. Redd Barna var raskt på plass og fikk hjulpet sivilbefolkningen med nødhjelp. Samtidig ble det lagt en responsplan som tok høyde for at konflikten kunne bli mye større og ramme langt flere mennesker. Denne planen ble iverksatt da angrepene mot Libanon eskalerte voldsomt i september. I forkant hadde Redd Barna sørget for at lagrene med nødhjelp var fylt opp.

– Vi var på plass med en gang og fikk delt ut tepper, madrasser, mat og ting folk trenger, sier Ayman.

Han forteller at Redd Barna har drevet et effektivt hjelpearbeid det siste året. Totalt har mer enn 170 000 mennesker, deriblant 70 000 barn, fått hjelp.

Redd Barna er nå til stede på flere hundre mottakssentre rundt om i landet og jobber med å forbedre fasilitetene og tilbudet til barn og familier.

Hjelpearbeidet er også rettet mot internt fordrevne som ikke bor på mottak, og Redd Barna skal blant annet gi kontantstøtte til familier som har mistet alt.

I slutten av november kom det på plass en våpenhvile mellom partene, men hjelpebehovet kommer uansett til å være enormt i lang tid. Libanon sto allerede i en dyp humanitær krise før konflikten eskalerte.

Svært mange barn lider av underernæring, og Redd Barna frykter nå at antallet vil øke kraftig i tiden framover.

TRENGER HJELP TIL VINTEREN

Da eskaleringen skjedde, ble mange av landets skoler tatt i bruk som mottakssentre for internt fordrevne. Undervisningen ble satt på vent, og først i november kunne barna returnere og fortsette skolegangen. Ayman forteller at barn og unge har fått avbrutt utdanningen mange ganger de siste årene på grunn av pandemien, økonomisk krise og opprør.

– De har mistet mye. I tiden framover kommer vi til å prioritere at barna får tilgang til god utdanning i vår respons, sier Ayman.

Redd Barna skal blant annet dele ut skolesaker til hjemmeundervisning, støtte læringssentre og sørge for at barn og unge får transport til stedene der det blir gitt undervisning.

To små jenter går og leier hender bortover en grusslette. Den eldste jenta har en stor sekk på ryggen og sko på kun den ene foten.

En annen bekymring er at vinteren er på vei. Det haster med å få ut hjelp til fjellområdene i Libanon der det blir veldig kaldt. Mange av bygningene der de internt fordrevne oppholder seg, har ikke nok varme eller gode nok fasiliteter. Barna og familiene som har flyktet, trenger også vinterklær.

– Behovet for vinterhjelp er stort. Vi skal dele ut varme klær, tepper og drivstoff og se på forbedringer som kan gjøres i bygningene så folk ikke fryser, sier Ayman, som oppfordrer alle til å støtte sivilbefolkningen i Libanon.

– Vi skal handle raskt og være klare, men vi trenger hjelp.

REDD BARNA I LIBANON

Nødhjelsarbeid

Det siste året har Redd Barna drevet et omfattende nødhjelpsarbeid og hjulpet mer enn 170 000 mennesker, deriblant 70 000 barn. Vi har blant annet delt ut madrasser, tepper, vann, mat, hygienesett, samt gitt kontantstøtte til familier så de kan klare seg.

Mottakssentre

Redd Barna er til stede på nærmere 300 mottakssentre for internt fordrevne og hjelper barn og familier som lever i en svært vanskelig situasjon. Hjelpearbeidet er også rettet mot dem som har søkt tilflukt andre steder.

Barnevennlige områder

Vi har opprettet mange barnevennlige områder der barn kan leke og få hjelp til å bearbeide alt det vonde de har opplevd.

Varme klær til vinteren

Redd Barna jobber nå med å gjøre fasilitetene bedre på mottakssentrene, og vi skal også dele ut varme klær, tepper og varmeovner før vinteren.

Undervisning

I tiden framover blir det viktig å få barn og unge tilbake på skolen. Redd Barna skal dele ut skolesaker til hjemmeundervisning, støtte midlertidige læringssteder og hjelpe til med transport så barna kommer seg til stedene der de kan få undervisning.

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!