I Malawi tester Redd Barna nå ut en app utviklet av Yr og Meteorologisk institutt, som vil gi bønder og andre sårbare grupper i landet tilgang til tidlig varsling av farlig vær.
– Samarbeidet med Redd Barna har vært uvurderlig for oss når vi har jobbet med å forstå behovene til de framtidige brukerne av appen, sier Vegard Bønes i Meteorologisk institutt.
Appen, som i praksis fungerer på samme måte som Yr-appen i Norge, er foreløpig testet i to regioner i Malawi. Den skal utvikles videre på lokale språk og med ikoner og illustrasjoner som kan erstatte tekst, slik at brukervennligheten blir bedre.
Redd Barna har søkt om støtte fra Norad for å jobbe videre med prosjekter knyttet til værvarsling i Malawi og Somalia, to land som begge er hardt rammet av klimakrisen.
Målet er å unngå katastrofer som flommen i Libya i 2023, der lokalbefolkningen ikke ble varslet – til tross for at værstasjonene satt på informasjon om at det ville komme ekstreme nedbørsmengder. Det er antatt at 20.000 mennesker døde i den fryktelige flommen.
STYRKER KLIMAARBEIDET
Klimaendringene fører til mer ekstremvær, matmangel, sykdommer og en rekke andre negative konsekvenser som rammer barn over hele verden. Barna har arvet en krise de ikke har vært med på å skape selv.
Sammenlignet med dem som ble født i 1960, vil barn født i 2020 oppleve dobbelt så mange skogbranner
2,6 ganger så mye alvorlig tørke
2,8 ganger så mange elveflommer
og 6,8 ganger så mange hetebølger, heter det i vår rapport «Født inn i en klimakrise».
Allerede på 1980-tallet var Redd Barna opptatt av bærekraftig utvikling og stilte seg bak Brundtland-kommisjonens store rapport «Vår felles framtid». Nå bygger vi videre på mange års kunnskap, erfaring og programarbeid for å trappe opp klimaarbeidet.
– I vår nye strategi for perioden 2025-2027 ønsker vi å styrke klimaarbeidet ytterligere, sier Sine Dyrby Christensen, mangeårig Redd Barna-ansatt som nå har gått inn i rollen som seksjonsleder for klima og miljø.
«VARSLINGSBASERT INNSATS»
Klimaendringene er den største trusselen mot barns rettigheter og framtid, ved siden av krig og konflikt. I fjor var klodens snittemperatur 1,4 grader høyere enn i førindustriell tid, og 2023 ble det varmeste året som noen gang er registrert. Den globale oppvarmingen fører til ekstreme hetebølger, kraftigere stormer og mer nedbør mange steder i verden.
– Samtidig som det er helt sentralt å stoppe klimagassutslippene for å unngå enda farligere oppvarming med mer ekstremvær, må vi også tilpasse oss de endringene som er her nå og som vi vet kommer. Vi må handle raskt og tenke innovativt, sier Christensen.
Å jobbe for å minimere skadene og lidelsene som mer ekstremvær og et endret klima fører med seg, blir viktig for Redd Barna i årene framover. Bedre og tidligere værvarsling til befolkningen i land som er mest sårbare for klimaendringer, vil gjøre det lettere for familier og lokalsamfunn å planlegge hva som må gjøres før og når ekstremvær rammer.
Det som kalles «varslingsbasert innsats», er i tråd med FNs nye banebrytende satsning Early Warnings for All, som skal sikre at samtlige mennesker på jorda er koblet på varslingssystemer innen 2027. Ikke bare vil dette spare liv, men også kostnader.
REDD BARNAS KLIMASTRATEGI
I den nye strategien skal Redd Barna jobbe helhetlig med både programvirksomhet og påvirkningsarbeid. Hensikten er å sikre:
At barn får oppfylt sine rettigheter til utvikling og beskyttelse til tross for klimaendringer.
Å sikre motstandsdyktighet hos barn, deres familier og lokalsamfunn slik at alle tilbud og tjenester til barn opprettholdes selv når de rammes av ekstremvær.
At barn og unge lærer om klima og miljø, får delta i klimakampen og blir hørt når det tas beslutninger som angår dem selv.
At land i verden kutter sine utslipp og at det er nok penger til å finansiere klimatiltak for barna som trenger det mest.