Kampen for å overleve.
Familien til lille Mariam er dypt fortvilet. Alt de ønsker seg, er at hun skal bli frisk og få muligheten til å utforske verden som andre barn.
Familien til lille Maryam er dypt fortvilet. Alt de ønsker seg, er at hun skal bli frisk og få muligheten til å utforske verden som andre barn.
Tekst: Jens Marius Sæther
Foto og og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Nour kler av datteren Maryam og legger henne forsiktig ned på vekten. Ut fra alder skulle Maryam veid over ti kilo, men hun har ennå ikke nådd fem.
Moren er dypt fortvilet. Hun forteller at familien lever i bunnløs fattigdom. De har ikke nok penger til mat, og livet er blitt en evig kamp for å overleve.
I Syria har prisene på livsviktige matvarer økt voldsomt de siste årene, og situasjonen blir bare verre og verre for millioner av familier i det krigsherjede landet.
Fra 2019 til 2023 har matkurven til syriske innbyggere økt fra 28 303 til 529 946 syriske pund*.
* "Food basket"/matkurv refererer til kombinasjonen av grunnleggende matvarer som finnes i en persons kosthold. I Syria tilsvarer denne matkurven tørrvarer som til sammen gir mat til en familie på fem gjennom en måned. Denne kurven inneholder 37 kg brød, 19 kg ris, 19 kg linser, 5 kg sukker og 7 liter vegetabilsk olje.
– Det er vi, de fattige, som betaler den høyeste prisen, sier Nour.
I to måneder har hun fått hjelp av Redd Barna på en helseklinikk i Nordøst-Syria.
Hver uke blir datteren, som er halvannet år gammel, målt og veid.
Selv om Maryam fortsatt er akutt underernært, peker pilene nå i riktig retning. Uke for uke har vekten økt.
Moren forteller at hun har vært på sykehus med Maryam, men det var først da Redd Barna begynte å følge opp datteren at helsesituasjonen bedret seg.
På klinikken får Nour nødmatpakker av Redd Barna som hun tar med seg hjem.
Disse pakkene heter Plumpy´nut og inneholder peanøttsmør, sukker, melkepulver, vegetabilsk olje og viktige vitaminer og mineraler. For akutt underernærte barn kan disse pakkene være forskjellen på liv og død.
Her på klinikken får også moren tett oppfølging.
– De ansatte snakker med meg og gir psykisk støtte. Det har hjulpet meg til å bli en bedre mamma, sier Nour.
Hjemme hos Nour treffer vi resten av familien. Huset ligger i et område som Den islamske staten (IS) tok over og styrte i flere år. Da IS-krigerne kom til den lille landsbyen der de bor, måtte familien flykte i all hast og etterlate seg alt de eide.
Etter at IS var nedkjempet og de endelig kunne vende tilbake, var huset totalt ødelagt. Det var heller ikke noe igjen av det lille utsalgsstedet som de drev før krigen startet. Familien sto på bar bakke, men med hjelp fra naboer og kjente fikk de bygget seg et nytt hus av leire.
Nour har fire jenter og en gutt. Det er ikke bare helsesituasjonen til Maryam som bekymrer moren. Sønnen har en hjerneskade, og han har også vært underernært.
– Han er syk og trenger behandling, sier Nour.