SAMMEN ENDRER VI FRAMTIDEN

2023 har vært preget av mange dramatiske hendelser. Dette er noen av barna vi har møtt og hjulpet gjennom året.

Tekst og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Foto: Redd Barna

JANUAR

MONGOLIA

Store deler av Mongolia opplevde Dzud i år. Dette er et naturfenomen som er unikt for Mongolia. Etter en sommer med tørke, blir den påfølgende vinteren snørik og temperaturene går ned til -40°C, som fører til at tusenvis av husdyr dør.

Dette værfenomenet førte til at over 80 000 barn hadde behov for humanitær hjelp gjennom vinteren.

Yesun-Erdene (13) elsker dyrene sine og har vært veldig bekymret for flokken. Dessverre mistet familien mange av dyrene og dermed også livsgrunnlaget.

For å hjelpe utsatte familier i Mongolia, delte Redd Barna ut kontanter og dyrefôr. Dette hjalp Yesun-Erdene's familie å komme seg gjennom vinteren.

FEBRUAR

SYRIA OG TYRKIA

Tyrkia og Syria ble rammet av et kraftig jordskjelv med styrke 7,8 natt til 6. februar. Over 50 000 personer er bekreftet døde, 130 000 ble skadet og mer enn 250 000 bygninger kollapset eller ble fullstendig ødelagt, deriblant tusenvis av skoler og hundrevis av sykehus og helseinstitusjoner.

Brødrene Munir (14) og Khaled (12) var skrekkslagne da det massive jordskjelvet rammet hjemmet deres i Syria. De klarte å komme seg unna, men huset og eiendelene deres ble begravd under ruiner. Munir og Khaled fikk hjelp av Redd Barna for å komme gjennom den vanskelige tiden.

Totalt nådde Redd Barna og samarbeidspartnere 318 657 barn etter katastrofen. Noe av det vi kunne tilby var ly, mat, vann og hygienetiltak, medisinsk og annen livreddende hjelp.

MARS

HAITI

Det siste året har vært utfordrende for Esther og sønnen Alexis. Økonomien i Haiti går dårlig og mange sliter med å få endene til å møtes. Nesten halvparten av landets befolkning har behov for humanitær hjelp.

Esther tok Alexis med til en barneklubb i regi av Redd Barna for å undersøke ham for underernæring. Her fikk Alexis matpakker og Esther ammeveiledning. Matpakkene som Alexis fikk, inneholder peanøtter og mineraler som gjør at underernærte barn raskt kommer seg opp i vekt.

For Esther har møtet med klubben vært bra. Hun liker samholdet og det får henne til å føle seg tryggere som nybakt mor.

APRIL

SUDAN

Nagis verden ble snudd på hodet da han måtte flykte fra volden i Sudan. Landet sto allerede i sin verste humanitære krise noensinne da de voldsomme kampene brøt ut. Konflikt, naturkatastrofer, sykdomsutbrudd og økonomisk nedgang har ført til at en tredjedel av befolkningen trenger humanitær støtte.

Redd Barna hjalp Nagi og familien med nødvendig utstyr og plass på et barnevennlig område hvor han kunne lære og leke trygt.

MAI

JEMEN

Maha (10) var ute og samlet ved nær huset sitt i Jemen da hun tråkket på en landmine.

Skadene var alvorlige og hun ble hastet til sykehuset hvor hun fikk akutt kirurgi.

Redd Barna dekket alle de medisinske kostnadene og ga Maha psykososial støtte. Nå er hun endelig tilbake på skolen. Hennes favorittfag er tegning.

JUNI

BANGLADESH

Rashel (10) elsker å hjelpe til med å dyrke de største og fineste grønnsakene.

Han bor sammen med sin mor Rashida i et område som regelmessig er utsatt for flom. Tidligere flommer har ført til at Rashida strever med å ha råd til mat og klær til barna sine.

Hennes familie er en av mange som Redd Barna har hjulpet med å bygge en kjøkkenhage som tåler klimaendringene. Dette bidrar til å sikre familiens inntekt og skolegang for barna.

JULI

VANUATU

Lee-Roy (15) vet hva det betyr å bo på et vær- og klimautsatt sted. Øya hans, Vanuatu, blir stadig utsatt for sykloner. Denne gangen ble hjemmet hans ødelagt i det sterke uværet.

Han gjør det han kan for å beskytte lokalsamfunnet mot klimaendringene. Sammen med Redd Barna planter Lee-Roy mangrover langs vannkanten på øya. Dette skal hjelpe å beskytte øya fra sykloner og stigende havnivå.

AUGUST

UKRAINA

Da skolen til Olena (17) ble ødelagt under krigen i Ukraina, var hun bekymret for at hun ikke fikk fullført utdanningen sin.

Redd Barna satte raskt opp et sikkert sted for studenter, slik at de kunne fullføre studiene.

Rett før eksamen besøkte Olena og klassekameratene sin gamle skole for å ta bilder til årboken. De ville ha et minne fra et sted der de hadde hatt mange gode opplevelser.

SEPTEMBER

SYRIA

Etter mange år med krig, tørke og økonomisk krise, har situasjonen blitt stadig verre for befolkningen i Syria. Mange familier lever i bunnløs fattigdom og klarer ikke å gi barna nok mat.

Bayan, Bara´a og Bahuya (9 md.) er trillinger. De er alle underernærte og har fått behandling på Redd Barnas helsesenter i Syria. Takket være energimatpakker og tett oppfølging, er jentene på bedringens vei.

OKTOBER

DR KONGO

Liliane (13) ble tvunget til å flykte fra sitt hjem da soldater plutselig angrep landsbyen hennes. Sammen med sin mor, og sine 12 søsken, bor hun nå i en leir et godt stykke unna konflikten. 

Liliane hjelper sin mor med daglige oppgaver, men har også tid til å gå til Redd Barnas trygge lære- og lekeområde. Hun elsker å snakke med de ansatte, leke med venner og danse.

NOVEMBER

EGYPT