REDD BARNA-BUTIKKEN SOM
STADIG SLÅR NYE REKORDER

Ildsjelene bak bruktbutikken på Tynset gir seg ikke. Nå har de flyttet inn i nye og større lokaler og tror på millionomsetning.  

Tekst: Elin Toft
Presentasjon: Kristine Gudmundsen
Foto: Eivind Nitter

– Dette er helt eksepsjonelt!

Merete Myhre Moen, ordfører i Tynset, var full av lovord da hun klippet snoren og offisielt åpnet den nye Redd Barna-butikken i begynnelsen av oktober. Ordføreren hyllet innsatsen til de frivillige og framhevet det gode formålet. Hun beskrev også butikken som en svært viktig møteplass i byen – et sted der folk kan finne nesten alt. 

– Dette er nesten som et nytt kjøpesenter, sa en begeistret ordfører. 

Noen uker etter åpningen er det full aktivitet i gjenbruksbutikken. Tone Dalløkken og Berit Morseth, som sammen har det overordnede ansvaret, tar på seg røde Redd Barna-jakker og går inn i butikken, som akkurat har åpnet dørene for dagen.

Butikken er et velsmurt maskineri som holdes i gang av 16 entusiastiske damer med mye stå-på-vilje og godt humør. De holder åpent torsdag, fredag og lørdag, og damene har delt seg inn i tre lag som jobber hver tredje uke. I tillegg er de på plass på tirsdager for å ta imot nye varer, plassere dem ut og rydde. Selv om det er mye jobb, gleder Tone seg til hver vakt, og Berit forteller at hun får litt abstinens når det er lenge siden hun har vært i butikken. At inntekten går til en god sak, betyr mye for dem begge.

– Vi vil alle gjøre en innsats for barn som lider. Og så synes vi at Redd Barna er en kjempefin organisasjon! Vi er stolte over det vi får til, sier Tone.

– Det er så fryktelig å se hvordan barn lider i dag. Det er det verste som finnes. Da er det godt å kunne gjøre noe konkret, noe som kan være til hjelp. Dette er meningsfullt og det gir meg mye, sier hun.

Det som i dag er en stor butikk, begynte som et beskjedent, lite loppemarked i en garasje i 1982. Etter hvert fikk de låne plass i et bilutstillingslokale og loppemarkedet ble mer permanent, før de til slutt fikk skaffet seg et eget lokale og startet butikk.

De har alltid vært avhengige av gaver for å ha noe å selge, og en skulle kanskje tro at det begynner å bli tomt i hjemmene til folk i Tynset etter så mange år med bruktsalg, men det er ikke tilfellet.

– Vi får så mye fint! Det kommer i små poser, eller i kasser og sekker som vi dykker ned i med stor iver. Vi får inn krystall og porselen, klær og tekstiler, kjøkkenutstyr og pyntegjenstander, leker og bøker. Dette er fantastiske gaver, og vi passer på å takke giverne for at de støtter Redd Barna og dermed en god sak. Vi er veldig takknemlige, sier Berit.

I bruktbutikken behandler de alle gavene med respekt.

– For enkelte er det nesten vondt å gi fra seg bestefars møblement eller andre ting fra et dødsbo som de ikke selv har plass til. Da skal de i alle fall vite at vi tar vare på det de har gitt oss, og at vi vasker, steller og reparerer tingene hvis det er nødvendig og mulig. På den måten får andre glede av gjenstandene, i tillegg til at inntekten fra salget går til å redde barns liv.

I fjor hadde butikken et overskudd på 700.000 kroner, som i sin helhet ble sendt videre til Redd Barna.

I år regner de driftige damene med å få en omsetning på rundt én million kroner. Når utgifter til strøm, renovasjon og husleie er trukket fra, blir det trolig rekordutbetaling til Redd Barna.

Tone Dalløkken er ikke i tvil om at det betyr mye for kundene at overskuddet fra butikken går til en organisasjon som Redd Barna.

– Det er kundene opptatt av – det er viktig for dem! Mange er glade for at de støtter en god sak, sier Tone.

Aud Olsen bekrefter dette. Hun er innom butikken en gang i blant, og i dag er hun på jakt etter gardiner.   

– Det er fint at butikken representerer både Redd Barna og gjenbruk, det liker jeg! Og jeg kommer alltid hjem med noe nytt når jeg har vært innom her, sier hun og smiler, før hun fortsetter jakten. 

En annen som går rundt og ser seg om i butikken, er Jon Telneset. I likhet med mange andre kunder, rusler han rundt uten å lete etter noe spesielt. For han vet at her kan det finnes «gull» på de mest uventede stedene.

– Jeg er alltid innom butikken når jeg tar turen inn til sentrum, sier Telneset, som bor i grenda Telneset nord i Tynset.

Han forteller at han har brukt mye penger i butikken. 

– Jeg tror kanskje jeg har møblert halve huset mitt med ting herfra, sier han og ler. 

Heller ikke i dag går han tomhendt hjem. Telneset slår til og kjøper et par nydelige hjemmestrikkede ullvotter til 200 kroner.

NYE TRENDER OG GAMLE TEKSTILER

Hva kundene vil ha, endrer seg stadig, forteller damene i butikken. Boksalget har begynt å ta seg opp igjen etter mange år med labert salg, og unge folk som før kjøpte seg et krus, kan nå finne på å kjøpe et helt kaffeservise til tolv. De forteller også at kundene i dag leter etter andre typer tekstiler enn for ti år siden. Broderte klokkestrenger med klostersøm, som folk lenge stuet vekk på støvete loft, er nå etterspurt igjen. Tone forteller at unge i dag syr dem inn i ytterplagg, for eksempel i ryggen på en jakke. 

– Ja, det er kreativt og flott at folk bruker gamle tekstiler på nye måter. På 17. mai i år så jeg at flere hadde laget festdrakter av gardiner og broderier som de hadde funnet hos oss, sier hun og smiler. 

Tone står ved siden av Ragnhild Høeg, som har en særlig omtanke for de skjøre tekstilene i butikken. Før de legges ut for salg, gir hun dem et nytt liv med forsiktig vask og stryking. 

– Se så mye vakkert det finnes av duker, brikker og deler til bunader, særlig de som er håndbroderte! Jeg tenker på alt arbeidet som er lagt ned i disse tekstilene med ærefrykt, sier Ragnhild og holder fram en lekker, hvit duk med engelsk broderi. 

Noe av det fine med å jobbe i en butikk der inntekten går til Redd Barna, er at kundene ikke pruter. 

– Det er heller slik at kundene betaler mer enn det varen koster siden det går til en god sak, sier Tone.

HANDLER MED GOD SAMVITTIGHET

Torveig Kleppo har kommet inn i butikken. Hun har med seg barnebarnet Erlend (7), som har kommet på besøk fra Trondhjem. Han er veldig glad i det han kaller «barnebutikken», så de må alltid en tur innom. Erlend liker spill, leker og bøker, og nå tar de seg god tid foran hyllene. Kleppo forteller at de eldre barnebarna også vil innom butikken når de er på besøk. De pleier å lete etter kule klær, og rett som det er får de en god fangst. Selv er hun glad i gamle ting, porselen, krus og glass. 

– Og gamle kakebokser, men det har jeg allerede huset fullt av. Akkurat nå er jeg helt sjuk etter noen av de julekrusene der borte, sier Kleppo lattermildt og nikker i retning juleutstillingen, før hun legger til: 

– Jeg handler alltid noe når jeg er her. Og jeg gjør det med god samvittighet, for pengene går til Redd Barna!

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!