– Jeg forsto at jeg er et menneske som andre

Ramazani (16) ble rekruttert til en væpnet gruppe og levde som barnesoldat i flere måneder før han til slutt klarte å rømme.

Ramazani (16) ble rekruttert til en væpnet gruppe og levde som barnesoldat i flere måneder før han til slutt klarte å rømme. 

Tekst: Camilla Gilje Thommessen
Foto: Moise Musafiri
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Ansiktet er alvorlig, blikket er sterkt og fokusert. Den 16 år gamle gutten som sitter på en trebenk i utkanten av en flyktningleir øst i Kongo, holder et vaktsomt øye med omgivelsene. Om noen ser på ham fra skogen eller en ukjent bil dukker opp – ingenting kan glippe. 

Det er snart ett år siden Ramazani klarte å rømme fra den væpnede gruppen han var en del av i jungelen i DR Kongo. Hans historie starter med en mor som måtte ta et umenneskelig valg. 

– Jeg bodde med mamma og fire søsken i Goma. Vi hadde ikke mye å leve av, og mamma slet med å ta vare på oss. En dag dro vi til noen venner på besøk, og mamma etterlot meg der. Hun klarte ikke å fortelle meg sannheten, hun bare reiste.  

Den unge gutten fikk det ikke bedre hos vennefamilien, han følte seg mye alene og var konstant sulten – uten jobb, skole eller familie. Da nye venner dukket opp, begynte han å henge med dem på ulike steder.

23. mai 2022 tok en av vennene ham med til en væpnet gruppe i skogen, og han ble medlem, 15 år gammel. Endelig fikk han mat og opplevde fellesskap.   

Opplært til å stjele og bruke våpen 

– De lærte meg opp til å stjele, og jeg ble brukt som spion til å finne folk for offiserene. Jeg var flink og gjorde alt de ba om, så etter et par måneder ble jeg utnevnt til vakt for en av lederne. 

Ramazani fikk også opplæring i bruk av våpen, og en dag ble de angrepet av en annen gruppe. 

– Vi var bare en liten gjeng i campen den dagen, så vi måtte forsvare oss. Flere av barna var helt nye og hadde aldri tatt i et våpen før. Det ble mye skyting og flere ble såret, men vi klarte oss, forteller Ramazani. 

Livet i jungelen var hardt. De som ikke fulgte ordre, ble straffet og banket opp, noen ganger bundet og sperret inne. Ramazani begynte å kjenne på kvaler, han ville ikke være soldat og leve slik.  

– Vi gjorde fæle ting og plaget folk. Jeg følte at det jeg gjorde, ikke var bra. Jeg ville bort. 

Livet som barnesoldat

Ramazani var et barn og samtidig soldat, en hjerterå virkelighet han deler med flere tusen unge gutter og jenter i Kongo.

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

Foto: Luca Kleve-Ruud, opprørssoldater i DR Kongo

De aller fleste befinner seg øst i landet, i områder med mye uro og ulike grupper som kriger mot hverandre. Noen kidnappes inn, mens andre rekrutteres til de væpnede gruppene med løfter om mat, beskyttelse og samhold. 

Livet som barnesoldat starter ofte med å utføre oppgaver for lederne. Barna brukes som tyver, spioner, budbringere, kokker og klesvaskere. Etter hvert stiger de i gradene og får større ansvar. De kan få uniformer og våpen, tung oppakning på små kropper.

Mange av barna brukes direkte i kamp, og et stort antall, særlig jenter, utsettes for seksuelle overgrep. Ofte blir de truet på livet om de nekter å gjøre det de får beskjed om. 

Ramazani rømte og fikk hjelp

I slutten av oktober i fjor klarte Ramazani å rømme og fikk kontakt med Umoja in Action, en partnerorganisasjon av Redd Barna som hjelper barnesoldater tilbake til samfunnet. 

– Barn som har vært med i væpnede grupper, er ofte veldig urolige. De får komme til et transittsenter, der de er i seks måneder og får hjelp av psykolog og andre for å bli reintegrert, forteller Christine, som leder sosialarbeidet i området. 

– Problemet er at barna møter de samme problemene som før når de kommer ut – fattigdom og mangel på mat, utdanning og omsorg. Derfor vurderer mange å gå tilbake til den væpnede gruppen de rømte fra.  

Ramazani har tenkt tanken flere ganger, når ensomheten og sulten vokser seg stor. Som soldat hadde han i det minste et nettverk og tilgang til mat.

Men noe i ham sier at det er feil, at mennesker ikke skal behandle hverandre slik. Med støtte fra psykolog har Ramazani fått tilbake troen på seg selv og en bedre fremtid. 

– Jeg forsto at jeg er et menneske som andre. Jeg fikk råd og hjelp, det har vært viktig for meg. 

Redd Barnas barnevennlige område

Nå bor han hos slektninger og holder en lav profil for at soldatene ikke skal finne ham. Et kjærkomment pusterom er å være på Redd Barnas barnevennlige område i nabolaget.