Flukten til verdens største flyktningleir
Josna og familien måtte flykte fra Myanmar og forlate alt de hadde kjært. I flyktningleiren i Cox's Bazar har hun funnet et fristed i Redd Barnas helt nye opplæringssenter for barn og unge.
Tekst og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Foto: Shahidul Haque
Skyene henger tunge over bambushyttene i verdens største flyktningleir, Kutupalong. Det har regnet i flere dager. Stiene som slynger seg over åsene og mellom de midlertidige boligene, har blitt omdannet til gjørmete, gulbrune bekker. I døråpningen i en av hyttene sitter fjorten år gamle Josna.
Flukten
Josna var bare åtte år da familien måtte forlate alt de eide og legge ut på en dramatisk flukt. Familien er fra Myanmar og tilhører minoritetsgruppen rohingyaer. I 2017 kom det flere rapporter om at rohingyaer hadde blitt drept og drevet bort fra sine hjem. Foreldrene fryktet at det samme skulle skje med dem, og besluttet at de måtte komme seg ut av landet.
Sammen med over 300 landsbybeboere satte de kursen mot Bangladesh. For å komme seg ut av Myanmar, måtte de gå gjennom et øde skogsområde. Bestemoren til Josna var godt over 90 år og dårlig til beins. De kunne ikke la henne bli igjen, og fikk med seg to bærere som hjalp bestemoren på den strabasiøse ferden gjennom ødemarken.
Under flukten ble de arrestert flere ganger og bedt om å dra tilbake. Den eneste måten å komme seg videre på, var å betale seg ut av problemene. Etter tre dagers vandring nådde de endelig Cox’s Bazar og Kutupalong-leiren. Da de kom dit, bodde det rundt 30 000 mennesker der.
Hele tiden strømmet det på med desperate rohingyaer som hadde flyktet for livet, og i løpet av noen måneder hadde befolkningstallet økt med flere hundre tusen.
En ny tilværelse
I flyktningleiren har Josna og familien forsøkt å leve et så normalt som mulig. Faren jobber som frivillig vakt ved Redd Barnas læringssenter, mens moren tar vare på hjemmet og barna. Josna bidrar også hjemme og hjelper moren, men foreldrene ønsker at hun skal studere, slik at hun får flere muligheter enn de selv har hatt.
– Jeg slipper å gjøre husarbeid når jeg er på læresenteret, og jeg får tid til å lese når jeg er hjemme, sier Josna, og legger til:
– Barn hjelper vanligvis foreldrene sine med husarbeid. Noen blir hjemme for å hjelpe mødrene med barnepass og matlaging, noen står i kø med fedrene for å få matrasjoner, mens andre selger grønnsaker på markedet, samler søppel eller henter vann. Det er også noen som tigger.
Drømmen
Josna begynte på et midlertidig læringssenter kort tid etter at hun kom til leiren. Der fikk hun opplæring i burmesisk, engelsk og matematikk, men hun sluttet etter to år fordi det var samme pensum hvert år.
Hverdagen ble tung da hun sluttet å gå på skolen. Hennes drøm var å bli lærer. Siden hun ikke lenger hadde noe skoletilbud, begynte hun å studere på egen hånd. Hun forsøkte å lære seg det som står i Koranen.
Da Josna kom i puberteten, måtte hun leve mer isolert. I lokalsamfunnet er det ikke akseptert at jenter i pubertetsalderen er ute og leker. Jentene må være inne og bidra hjemme, mens guttene kan være ute å leke. Josna drømte seg tilbake til det livet hun hadde hatt i hjemlandet.