EN ANNERLEDES SKOLEVEI

Det er tidlig morgen i den lille fiskerlandsbyen som ligger i Pujehun-distriktet i Sierra Leone. Tenneh har gjort seg ferdig med morgenstellet og gjør seg klar til å ta fatt på skoleveien. Her finnes ikke skolebusser eller sykkelveier, men den lille jenta med det store smilet vet råd. 

Det er tidlig morgen i den lille fiskerlandsbyen
som ligger i Pujehun-distriktet i Sierra Leone.

Tenneh har gjort seg ferdig med morgenstellet
og gjør seg klar til å ta fatt på skoleveien.

Her finnes ikke skolebusser eller sykkelveier, men den lille jenta med det store smilet vet råd. 

Rutinert plukker hun opp padleåren og hopper opp i den lange trekanoen. Heldigvis er det stille på elven i dag, og for hvert padletak er hun litt nærmere noe av det hun elsker mest her i verden – skolen. 

Tekst :Bernt Dillum
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Foto: Jonathan Hyams, Redd Barna

Hjemme bor Tenneh sammen med foreldrene, tre søstre og tre brødre. Landsbyen hennes er svært avsidesliggende, gjemt inn i siden av en elvebredd og adskilt fra fastlandet av innsjøer.

Den er kun tilgjengelig med båt. For familiene som bor her er elven en livsstil. Kanoer laget av trestammer er eneste fremkomstmiddel.

" Når jeg sitter i båten på vei til skolen og det blåser, parkerer jeg båten og venter på at vinden skal stoppe. Så hopper jeg raskt tilbake i båten min slik at jeg kan komme tidlig til skolen."

- Tenneh (13)

Å ta en utdannelse har ikke alltid vært mulig for barn her. Dette endret seg da en skole på andre siden av elven av Tennehs landsby ble pusset opp og flere lærere ble ansatt.

Tidligere gikk ikke Tenneh på skolen fordi foreldrene hennes trodde det var for kostbart. Da rektor på skolen, Mr. Kemoh, fikk høre at det var mange familier som holdt barna hjemme fra skolen av samme grunn, reiste han personlig rundt i området og fortalte foreldre at skolen var gratis. 

"Jeg liker skolen. Skolen er vakker, og læreren liker meg. Her får vi alt vi trenger for å lære."

- Tenneh (13)

Det forandret livet til mange av barna for alltid. Med hjelp fra støttespillere som deg, har Redd Barna sørget for at Tenneh og de andre elevene på skolen har fått lærebøker og annet materiell de trenger. 

I 2020 pusset vi opp skolen, bygde nye toaletter og utstyrte klasserommene med nye tavler, pulter og stoler. I tillegg har vi gitt lærerne videreutdanning slik at de kan gi barna god undervisning. 

"Når læreren gir oss lekser og vi leverer dem, retter han det som er galt og forklarer oss hvordan det skal være på en snill måte. Om morgenen går han rundt bare for å være sikker på at vi alle er på skolen. Han tar godt vare på oss."

- Tenneh (13)

Siden 2017 har Redd Barna også støttet alle elever med skoleuniformer, sko, skolesekker, skrivebøker, skrivesaker og sportsutstyr.

Jenter får også hygieneprodukter og leksjoner om menstruell hygiene. Siden Redd Barna begynte å støtte skolen, har antallet elever mer enn doblet seg. Skolen utdanner nå over 180 lokale barn i året.

I 2022 fikk mer enn 9 millioner barn skolegang gjennom Redd Barnas programmer takket være støttespillere som deg.

TUSEN TAKK FOR AT DU STØTTER VÅRT ARBEID. SAMMEN SKAPER VI GODE OG VARIGE ENDRINGER FOR BARN.

Sammen redder vi barn!


Pengene kommer fram!

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene