Dette gjorde du for barna i Ukraina

Krigen i Ukraina utløste den største og raskest voksende flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. I løpet av få uker flyktet millioner av mennesker til tryggere områder innad i Ukraina og til Russland, og til naboland som Polen, Romania, Litauen og Moldova.

Tekst og presentasjon: Luca Kleve-Ruud
Foto: Redd Barna
Kilder: Redd Barna

Starten på krigen utløste også en giverglede vi sjelden har sett. Uoppfordret startet skoleklasser, bedrifter, enkeltpersoner og spleiselag å samle inn det de kunne for å hjelpe dem som måtte flykte fra sine hjem.

Takket være ditt og 100.000 andre Redd Barna-støttespillere sitt engasjement, kunne vi raskt hjelpe barna og deres familier. 

I over ett år har våre lokalt ansatte jobbet med å forbedre barnas situasjon.

614118

barn har blitt hjulpet.
I løpet av ett år nådde vi totalt 1.095.323 personer i Ukraina og områdene rundt .

Takket være din støtte, har vi blant annet bidratt med:

Alina (30) sitter ved siden av datteren Mila (1) i et telt på et av de midlertidige overnattingsstedene som Redd Barna har opprettet i Romania. Etter å ha gjemt seg i kjelleren hjemme i Ukraina i tre dager, flyktet Alina over grensen til Romania sammen med sine tre barn. Her ble hun og barna møtt av Redd Barna. Familien har blant annet fått mat og drikke, babyutstyr, et sted å sove og tilgang til trygge leke- og læreområder for barna.

Mariia (7) og hennes familie måtte gjemme seg i kjelleren da krigen startet. Nå kan Mariia besøke et trygt oppholdssted som vi driver sammen med en av våre lokale partnere. Her får hun oppfølging og kan leke med andre barn.
Redd Barna driver trygge leke- og læreområder i blant annet Ukraina, Polen, Litauen og Romania.

Maryna (12) flyktet fra Kharkiv til Chernivtsi med sin mor og bror. Takket være Redd Barna fikk hun en ryggsekk fylt med skolesaker og muligheten til å fortsette studiene på nett. For å gi barna mulighet til å fortsette utdanningen, deler vi ut læremidler til barn og lærere. Vi reparerer også skolebygninger som er skadet og kjøper inn utstyr til skoler i tilfluktsrom slik at barn kan være trygge under angrep.

Redd Barna har drevet sommerskoler i Polen, Romania og Litauen. Her har vi gitt mer enn 1.800 ukrainske barn muligheten til å få nye venner, drive med idrett, delta i kunst- og håndverksaktiviteter og motta psykososial støtte fra profesjonelle terapeuter.

Valentyn, en av våre lokalt ansatte, utfører inspeksjon av varmeanlegget som vi har installert på sykehuset i Sumy-regionen. Sykehuset ligger ved grensen til Russland og ble ødelagt under angrep. Hvert år mottar sykehuset 11.000 pasienter, inkludert rundt 1.300 barn og 400 kvinner som skal føde.

Vi har samarbeidet tett med lokale partnere for å gi husly og senger og madrasser til barn og familier. Vi har også hjulpet til med rehabilitering av skoler og sykehus som har blitt skadet, og levert varmeanlegg slik at kritiske bygg og sårbare familier fikk varme gjennom vinteren.

Kateryna (16) er blant millioner av ukrainske flyktninger som er tvunget til å starte på nytt i et fremmed land. Til å begynne med var det vanskelig å få venner i Italia. Men med hjelp fra Redd Barna, fikk hun psykososial støtte og deltok i aktiviteter – som førte til at hun fikk nye venner.

Kateryna (16) og Yulia (9) bor i en liten landsby i Chernihiv-regionen, ikke langt fra Ukrainas nordlige grense. Familien mottok kontantstøtte og brukte det på mat, medisiner, legebesøk, hygieneprodukter og skolesaker. Kontanter er den mest etterspurte formen for støtte. Gjennom pengestøtten hjelper vi familier med å dekke sine grunnleggende behov.

Antonina (2) og hennes mor var blant millioner av familier som ble tvunget til å forlate hjemmet sitt med lite eller ingenting da krigen startet. De mottok hygienesett som inneholdt tannbørster, tannkrem, såpe, håndklær og andre viktige hygieneartikler.

I mars 2022 visste vi lite om hvordan flyktningsituasjonen i Ukraina ville påvirke oss. Redd Barna var klare til å opprettholde og oppskalere både aktivitetene på mottak og arbeidet med integrering etter bosetting.

I løpet av 2022 gjorde vi dette:

26

mottak
Redd Barna arrangerte aktiviteter ved 19 akuttmottak og 7 ordinære mottak.

203

aktiviteter
Barna fikk blant annet være med på utflukter til lekeland, Dyreparken, Kongeparken, gårdsbesøk, bowling, filmkvelder med ukrainsk tale, sommerleir, sirkusskole, matkurs, hobbyverksted og julefest.

1091

barn
Nesten 1.100 barn var med på aktivitetene som Redd Barna* arrangerte.
*Redd Barna skiller ikke mellom flyktninger fra ulike land på aktivitetene i Norge. Det store flertallet har imidlertid vært barn fra Ukraina.

204

fantastiske frivillige
Over 200 frivillige var med på å gjøre alt dette mulig.

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!


Pengene kommer fram!

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene