– Vi lever i et fengsel uten tak  

Tusenvis av barn er fortsatt fanget i Al-Hol-leiren i Syria. De drømmer om et liv i frihet, men vet ikke når de slipper ut.

Tusenvis av barn er fortsatt fanget i Al-Hol-leiren i Syria. De drømmer om et liv i frihet, men vet ikke når de slipper ut. 

Tekst: Jens Marius Sæther
Foto og presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Det er godt over 40 grader i skyggen. To unge gutter gyver løs på hverandre utenfor et telt. Al-Hol er en trykkoker – og et forferdelig sted å vokse opp for barn. 

Mer enn 30 000 barn er fanget i den enorme flyktningleiren som ligger nordøst i Syria. Mange av barna har sett grusomme drap og levd med vold og utrygghet i årevis.

De aner ikke når de slipper ut av leiren, og barna vet lite eller ingenting om hvordan verden ser ut utenfor de høye piggtrådgjerdene.

– Livet mitt startet med krig.
Nasir (13) har bodd i leiren siden 2017. Familien kommer fra et område i Irak som Den islamske staten (IS) tidligere kontrollerte. 13-åringen husker ikke mye fra livet de levde før de kom til leiren, bare at det var krig og kaos der de bodde og at de måtte komme seg vekk. 

Faren er i fengsel, og Nasir, som er eldst av guttene i søskenflokken, har fått hovedansvaret for å hjelpe moren, Zahra. 
Hun forteller at det ikke var så ille å bo i leiren i starten, men at situasjonen endret seg dramatisk i 2019.

Forverringen skjedde etter at IS ble drevet ut av den siste byen de kontrollerte i Syria, Baghouz. Offensiven mot ekstremistgruppen førte til at tusenvis av familier endte opp i Al-Hol. Etter dette ble det mer uro i leiren, og antallet voldshendelser økte kraftig. I 2021 ble det i gjennomsnitt drept mer enn to mennesker i uka, og Al-Hol-leiren ble beskrevet som et av de farligste stedene i verden å bo. 

Nasir så selv folk bli skutt og drept på nært hold. Ifølge moren endret sønnen seg etter at han ble vitne til disse forferdelige hendelsene. Han slet med å sove, mistet appetitten – og om nettene hadde han mareritt og kunne rope ut «hjelp meg!» i søvne.  

I Al-Hol-leiren har Redd Barna etablert barnevennlige områder, der barn kan leke og lære i trygge omgivelser noen timer på dagtid. Her får barna også hjelp til å bearbeide alt det vonde de har opplevd. 

Etter at Nasir begynte å gå til et av de barnevennlige områdene, har det gått bedre med 13-åringen. 

 – Livet mitt har endret seg. Jeg har lært mye, og når jeg er der, glemmer jeg alt det vonde, sier Nasir. 

Moren bekrefter at det har skjedd store endringer med gutten etter at han fikk hjelp. 

– Han er ikke aggressiv mot andre i nabolaget lenger. Han sover bedre, spiser bedre og har fått mer selvtillit, sier Zahra. 

Timene inne på det trygge området er dagens høydepunkt for Nasir. Noe av det han liker aller best, er å spille fotball sammen med de andre barna.

13-åringen drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, og ansiktet lyser opp når han snakker om favorittspilleren sin, Ronaldo. 
Men selv om han har fått det bedre de siste årene, er hverdagen i leiren fortsatt tung. 

 – Vi lever i et fengsel uten tak. Vi har ingen frihet. Min største drøm er å komme meg ut. Jeg vil ta utdannelse og jobbe hardt for å nå mine mål, sier Nasir. 

På et annet barnevennlig område i leiren møter vi Ibrahim (14). Før krigen brøt ut, bodde han i en liten landsby i Syria.

Foreldrene jobbet i jordbruksnæringen og klarte seg bra. Så kom IS til landsbyen – og livet ble endret for alltid. I 2016 ble faren til Ibrahim drept av en bombe da han var på vei hjem fra jobb på motorsykkelen sin. Moren, Nadia, så seg etter hvert tvunget til å flykte fra landsbyen med Ibrahim og de andre barna. De bodde først et år i telt i ørkenen, før de kom til Al-Hol-leiren i 2018. 

Nadia minnes at det var relativt rolig den første tiden, men snart ble livet et mareritt med skyting, vold og trakassering. Hun forteller at Ibrahim, som er hennes yngste sønn, ble vitne til både halshugging og drap. 

– Han spiste ikke på en uke etter den første hendelsen og var livredd. Hele tiden sa han: «Vær så snill, få oss ut herfra». 

Hadde hun fått lov, hadde hun tatt med seg ungene ut av leiren for lengst. Problemet er at ingen får forlate leiren uten tillatelse. De som vil ut, må registrere seg – og så må myndighetene godkjenne at de kan returnere til sine hjemsteder. Nadia forteller at hun har registrert seg fire ganger, men ennå ikke fått noe svar på om de kan forlate leiren. 

– Vi ber om hjelp fra alle som kan gjøre noe. Barna våre mister framtiden sin.   

Tidligere i år ble det gjort omfattende søk etter våpen i leiren, og så langt i 2023 er det ikke registrert drap. De kjenner seg litt tryggere, men det er så mye annet som gjør livet i leiren vanskelig. Nadia forteller at knapphet på mat er et stort problem og at det er svært vanskelig å finne seg en jobb. Og så er det den kvelende varmen: Å bo i telt når det er 45 varmegrader, er nærmest uutholdelig. Ibrahim beskriver det som å være i helvete.

For 14-åringen har det vært et stort lyspunkt i hverdagen å få være med på aktiviteter inne på det barnevennlige området til Redd Barna. 

– Vi lærer mye og kan også ta opp ting som er vanskelige. Å være her, gir oss håp om at morgendagen kan bli bedre, sier Ibrahim. 

Han drømmer om å ta utdannelse og bli lærer.

 – Her får jeg muligheten til å studere. Jeg elsker lærerne. Alle støtter meg, og de gir meg tro på at jeg kan klare å nå drømmen min om å bli lærer.

Moren håper inderlig at de snart får lov til å forlate leiren. Hun vil tilbake til hjemstedet, begynne å jobbe igjen og hjelpe Ibrahim og barna slik at de får en god framtid. 

– Jeg vil se at han når sine mål og får oppfylt sine drømmer. Det er alt jeg ønsker meg.

Redd Barna har vært i Syria siden 2013 for å sikre at barn overlever, lærer og blir beskyttet. Til nå har vi nådd over to millioner barn.

Redd Barna driver ni barnevennlige områder i Al-Hol-leiren, der barna kan leke, lære og være med på ulike aktiviteter i et trygt miljø. Barna får også hjelp til å bearbeide vonde opplevelser. 

Redd Barna gir støtte og hjelp til mødre og gravide i leiren. Kvinnene får veiledning i hvordan de best kan ta vare på barna og beskytte dem. Oppfølging og hjelp med ernæring er en viktig del av dette arbeidet.

Redd Barna er en av få organisasjoner som også gir psykososial støtte og hjelp inne på det avgrensede området der det bor familier med utenlandsk statsborgerskap.

Redd Barna jobber for å finne varige løsninger som skal sikre at familiene i Al-Hol trygt kan vende tilbake til sine hjemsteder.

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.