Fire millioner barn har blitt tvunget ut på flukt på grunn av krigen i Sudan. Mange av dem er akutt underernært, og landet står nå på randen av en enorm sultkatastrofe. 

Tekst: Jens Marius Sæther | Foto: Redd Barna

– Både jeg og mannen min hadde gode jobber og sønnen vår var lykkelig på skolen, men så endret alt seg over natta. Livet vårt i Khartoum ble ødelagt.

For litt over et år siden jobbet tobarnsmoren Amira (37) som sykepleier på et sykehus i Khartoum. Da de voldsomme kampene mellom hæren i Sudan (SAF) og de paramilitære styrkene Rapid Support Forces (RSF) brøt ut i april i fjor, måtte hun gjemme seg i kjelleren på sykehuset i tre dager før hun kunne dra hjem.

Hovedstaden i Sudan ble raskt forvandlet til en krigssone med bombefly i lufta og tungt bevæpnede styrker i gatene som kjempet mot hverandre i tett befolkede boligstrøk. For Amira og sivilbefolkningen var det ikke trygt å bevege seg noe sted. Sykehus, fabrikker, banker, kirker, butikker og lagerbygninger med nødhjelp ble plyndret og stengt. 

– Da kampene begynte, hadde vi ikke noe valg. Vi måtte dra, sier Amira. 

I mars i år kom hun og familien seg over til nabolandet Sør-Sudan, der de oppholder seg i  en leir for nyankomne flyktninger. I denne leiren er Redd Barna til stede og driver hjelpearbeid. Hver eneste dag kommer det rundt 1000 flyktninger til dette området, og de har lite eller ingenting med seg. 

– Vi har forlatt alt og mistet alt, sier Amira.