Ukraina er verdens mest minelagte land. Redd Barna lærer nå barn og unge om hva de skal se etter og hvordan de kan unngå å bli skadet.
Tekst og presentasjon: Jens Marius Sæther
Foto: Oleksandr Khomenko og Vsevolod Prokofiev, Redd Barna
– Hvis du ser en merkelig leke, skal du ikke nærme deg den. Hvis du ser en stridsvogn eller ødelagte maskiner, skal du ikke gå dit.
Ira (7) og Vika (8) fra Kyiv-regionen i Ukraina vet nå mye mer om hvor det kan være miner og hva de skal holde seg unna.
I samarbeid med en lokal samarbeidspartner har Redd Barna utviklet et brettspill for barn, der de lærer om landminer og udetonert ammunisjon. Spillerne bytter på å rulle terningen for å komme videre på brettet, samtidig som de lærer om hvordan de skal unngå farer og hvilke regler de skal følge når de beveger seg ute.
6 000 utgaver av spillet «Minefare» er distribuert til barn i Ukraina. Redd Barna gir også klasseromsundervisning om farene som landminer og eksplosiver utgjør. Så langt har mer enn 17 000 barn, foreldre og omsorgspersoner deltatt i opplæringen.
Det har nå gått to år siden Russland gikk til full krig mot Ukraina og invaderte landet.
I fjor anslo ukrainske myndigheter at et område på 174.000 kvadratkilometer er forurenset av miner og udetonert ammunisjon. Det tilsvarer halve Norge.
Det finnes ikke tall på hvor mange miner som er utplassert eller sluppet fra fly, men det skal være snakk om mange hundre tusen.
Mange sivile, også barn, har blitt drept etter å ha tråkket på landminer eller andre udetonerte eksplosiver siden krigsutbruddet. Farligst er det ved fronten øst og sør i landet. Mange sivile, også barn, har blitt drept etter å ha tråkket på landminer eller andre udetonerte eksplosiver siden krigsutbruddet. Farligst er det ved fronten øst og sør i landet.
Illia (7) og familien bor nær fronten i Kharkiv-regionen hvor det har vært voldsomme angrep og harde kamper. Familien har flyktet flere ganger. Faren til Illia forteller at hjemmet deres ble skadet av en sjokkbølge fra en eksplosjon og at flere miner landet i bakgården.
Denne skremmende hendelsen førte til at sønnen Illia ikke lenger turte å være alene. Han ville heller ikke bevege seg utenfor hjemmet. I lang tid måtte foreldrene og bestemoren bære ham når de var ute. Moren Antonina forteller at sønnen var redd for at noen skulle legge ut eksplosiver om natten.
– Han ville ikke gå ut i bakgården. Det er først nå at han har begynt å bevege seg mer fritt, men han er fortsatt forsiktig. Han løper ikke rundt og vil ikke tråkke i gresset i det hele tatt.
I krigføringen er det brukt miner som utløses ved at de fanger opp bevegelse uten at noen tråkker på dem. Mange miner er også svært små og kan være vanskelig å oppdage – og det er ikke bare barna som er redde for å tråkke feil.
– Jeg er voksen, og jeg er redd. Vi går bare der andre har gått først, sier Antonina.
I fjor høst etablerte Redd Barna et barnevennlig område i nærheten av der familien bor. Her har Illia lekt med andre barn i trygge omgivelser. Han har også fått psykososial støtte og hjelp til å bearbeide de vonde opplevelsene.
Verdensbanken har anslått at det vil koste 390 milliarder kroner å rydde Ukraina for miner. Ukrainske myndigheter prioriterer arbeidet høyt, men opprydningsarbeidet vil antagelig ta flere tiår. Å gi opplæring til barn om farene, vil derfor være svært viktig i lang tid.
Sonia Khush, landdirektør for Redd Barna i Ukraina, er svært bekymret for barna som må leve med farene miner og udetonert ammunisjon utgjør.
– Barna skulle levd et ubekymret liv og lekt i trygge omgivelser uten å være redde for hvor de beveger seg. Dessverre er barna som bor i konfliktområder i Ukraina frarøvet det andre tar for gitt.